Близо 3000 бебета са родени от началото на годината в „Майчин дом“

2914 са бебетата, които са се родили в Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” за деветте месеца от началото на 2017 г. 98 са близнаците, има и 2 майки, които са ощастливили семействата си с тризнаци.

Коледа и Нова година наистина носят скъпи подаръци за някои, а за други по това време се случват чудеса! Данните показват, че най-много са били ражданията в трите месеца – август, септември и октомври. Това означава, че именно по време на Рождество има най-много зачевания. Или поне така е било през 2016-а.

В първото тримесечие на 2017 г. 861 са новородените, а от тях 23 са близнаци. През април, май и юни бебетата са 993. Тогава са родени и първите за годината тризнаци. И идва рекордното трето тримесечие, когато малчуганите са 1060. Грижите на специалистите от “Майчин дом” са потърсили не само жени от София, но и от други градове.

“Изключително сме щастливи от факта, че в “Майчин дом” всяка година регистрираме най-много раждания за цялата страна. Статистиката показва, че 1054 жени от страната и 1860 от София са ни се доверили.”, казва изпълнителният директор доц. Иван Костов и допълва: “Това е така, защото тук професионалистите са на изключително високо ниво. Тук е най-големият Акушеро-гинелогичен център в България и не на последно място – тук са най-добрите специалисти по неонатология в страната”.

От началото на годината до края на месец септември в болница “Майчин дом” са родени 545 недоносени бебета. За всички тях грижи са полагали специалистите от Клиниката по неонатология – най-голямата такава в страната, която е оборудвана и с най-съвременна апаратура.

“Нищо не може да се сравни с гледката на една жена, прегръщаща новороденото си дете. Затова екипът ни работи с цялото си сърце и най-вече с цялата си експертиза, за да се грижим за недоносени бебета, някои от които с екстремно ниско тегло.”, споделя проф. Боряна Слънчева, завеждащ Клиниката по неонатология в “Майчин дом”.

“Майчин дом” е не само водещият акушеро-гинеголокичен център в страната, но и има амбицията да се превърне в “Национален център за женско и детско здраве”. Структурата на болницата има необходимите звена, които позволяват проследяването на всички жизнени процеси при жената – от ембриона и проблемите по установяването на неговото състояние и наличието или липсата на аномалии, през цялостната профилактика, диагностициране и адекватна медицинска грижа за здравето й в нейната зряла възраст.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: