Училище за родители

4 причини детето да не иска да ходи на детска градина

Някои психолози са „против“ малчуганите да посещават ясла или детска градина преди да са навършили 3 години. Според тях това е възрастта, когато детето е готово да стане част от един по-голям колектив, да се довери на хора, които не са татко, мама и баба, да споделя, да гради приятелства. За съжаление в днешно време малко майки могат да си позволят да останат у дома три години. Повечето от тях тръгват на работа, убедени, че така е по-добре и за наследника им. Но понякога той не се адаптира така бързо, както на тях им се иска. Има плач, има несъгласие. Какви могат да бъдат причините, според специалистите.

Домът не пуска детето. Родителите се страхуват – че то ще настине, ще се разболее, че още е твърде слабо физически, че възпитателите не са достатъчно мили. Възможно е да е налице и негативен родителски опит, който се предава в настоящето. Така подсъзнателно родителите предават посланието „Там е ужасно, но ти трябва да ходиш“. А това влияе на вътрешното решение на детето  и то си казва: „По-добре да си остана вкъщи, така и мама ще бъде по-спокойна“.

Домът прекалено силно пропагандира градината. Понякога родителите толкова силно тласкат детето към порастването, че то не се чувства готово да отговори на техните очаквания – да расте и да доказва, че има с какво да се гордеят. Това често се случва с по-големите или единствени деца. Когато детето се чувства притискано, то губи усещането за безопасност, у него расте тревогата, то иска да се скрие на безопасно място. И си казва: „Няма да се справя, по-добре да си остана у дома“. Някога скачали ли сте с парашут? Не? Представете си, че трябва да го направите. Има разлика когато скачаш сам и когато те бутат от самолета. Ако детето откаже да ходи в градината, намерете за известно време резервен вариант – баба, гледачка, приятелка. Важно е да разберете, че за детето яслата и детската градина са ново ниво на общуване. И не казвайте „мама трябва да отиде на работа, затова ти отиваш в детската градина“. По-добре споделете, че „докато детето върши важни дела, вие можете да поработите“.

Не е готово за детската градина. Не забравяйте – без вас детето е друго, държи се по друг начин. Направете живота му удобен. Купете дрешки, които може да облече само, обувки – които да обуе без чужда помощ. Не трябва да има нещо, което да му пречи, да го дразни.

Градината не е готова за особеностите на детето. Възможно е наследникът ви да е свръхчувствителен към шум. Всеки човек е различен. Някои обичат шумните, открити пространства, други се чувстват най-добре на място, където могат да се усамотят. Някои не обичат да ги докосват за щяло и нещяло. С такива деца се работи индивидуално, бавно и се поставят други правила.

Има деца, които не могат да спят в градината. Е, има и възрастни хора, които трудно заспиват на чуждо място, нали? Представете си едно двегодишно дете, което се нуждае от своето сигурно пространство. За него сънят е нещо интимно. То ще играе, ще се забавлява. Но няма да спи.

Има деца, които са свикнали около тях да се случва нещо, да се прави нещо. Те са по-развити, искат да бъдат активни. Но детската градина не им го осигурява. И те се чувстват нещастни. Важно е да разберете, че в този случай просто трябва да търсите заведение, което полага по-големи усилия спрямо заниманията.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: