busy board – що е то и какви са ползите от нея?

Това е специална сензорна дъска, върху която са монтирани различни резета, копчета, връзки. Идеята е децата да се научат да отварят, затварят, натискат копчета и да се справят с други предмети от ежедневието. Благодарение на дъската, както твърди Мария Монтесори, детето опознава света чрез докосване, развива своята моторика.

Полезна е още за подобряване на координацията.За развитие на причинно-следствените връзки. Детето се научава, че първо трябва да завърти ръчката, да натисне копчето и да отвори.

Дъската помага на децата да се съсредоточат за по-дълго време върху едно нещо. Някои дъски учат на елементарни думи.И на въображение. 

С други думи busy board-ът е уникален, развиващ детския ум, съобразителност и движения център. Не заема много място и може да бъде направен от тате за малко пари.

А сега – отговорът на въпроса – за каква възраст е предназначена сензорната дъска? Всъщност тя ще ви бъде полезна, когато детето е бебе, току-що прохождащо, когато стане на 2-3, когато е към 4-5… Просто нещата, които предоставя за занимания, са различни. На по-малките можете да предложите дъска с различни материи и форми. На по-големите – закопчалки, ципове, катинарчета, пускане на предмети в отвори. На още по-големите – кутийки с различни семена, ядки… И не забравяйте – децата учат така, но забавлявайки се!

Leave a Reply

%d bloggers like this: