Връзката между бабата по майчина линия и внуците се формира на генетично ниво

Бабата е нещо повече от първи помощник на мама. За децата е важно да имат добри отношения със своите роднини и да общуват с тях редовно.

Според редица психолози, бабата по майчина линия е най-важният човек в живота на детето. Обикновено с баба са свързани най-милите ни детски спомени. Ваканциите, вкусните банички, подаръчетата – неща, които може да даде само един близък и любящ човек.
Учените са установили, че именно бабата по майчина линия оказва най-голямо влияние върху живота на детето. Именно тя го учи на основните жизнени правила и безвъзмездно дарява любовта и грижата си. Връзката й с внуците обаче е много по-дълбока, отколкото можем да предполагаме. Защото е формирана на генно ниво!
Отдавна е известно, че децата ни заимстват своя генетичен материал на първо място от бабите и дядовците. Затова ние толкова много приличаме на родителите си. И именно затова често откриваме прилика между нашите наследници и починали родственици.
Специалистите по генно инженерство обаче са категорични, че гените се предават на децата ни от бабата на майката. Разбира се, това е статистика и са възможни разминавания. Детето може да прилича и на родителите си, и на бабата по бащина линия. Генетиката е сложна наука, непредсказуема.
Но родителите трябва да са наясно за важната роля на роднините в живота на децата им. Казват дори, че чувствата на бабата, които тя е изпитвала по време на бременността на дъщеря й, могат да се отразят на развитието на детето.
Не забравяйте, че роднинските връзки са сложен и взаимно свързан организъм – т.е. нашите емоции, поведение, добри и лоши навици могат да се предават с гените на децата и внуците ни. Затова е толкова важно да се грижим за здравето си и психиката. Когато вредим на нас, вредим и на бъдещото поколение.

Leave a Reply

%d bloggers like this: