Да научим децата сами да подготвят домашните си

Резултатите от направени изследвания сочат, че намесата на родителите в учебния процес обикновено не води до добър резултат. Как тогава да помогнете на детето да успее в училище?Детето ви си идва от училище и вие виждате лошата оценка в тетрадката по писане или в бележника. Следват куп укори, че не учи достатъчно, че не се старае като приятелчетата си. После започвате да четете с него всички домашни и уроци. Според Алоис Нигли от педагогическия институт във Фрайбург, това не е правилното решение на проблема. Нигли е интервюирал близо 1400 осмокласници от 85 швейцарски училища. Оказало се, че родителите се заемат с домашните на децата си най-често, когато те са получили лоши оценки. Това е разбираемо, но няма желания ефект – вмешателството не води до по-добър успех, а до по-лош, и  родителите започват да се месят още повече… Получава се един омагьосан кръг – нежеланата намеса на мама и татко отслабва мотивацията и самоувереността на детето, а оттам и успеха му.

Оставете детето да ви потърси само!
Съвсем различно стоят нещата, когато децата сами помолят родителите си за помощ. В този случай успехът се подобрява, а малчуганът се чувства добре и по-самоуверен. Родителите не трябва да се превръщат в помощник-учители, казват специалистите. „Постарайте се ученето да е в спокойна и удобна за детето среда, без разсейващи елементи. Помогнете запаметяването да стане по-лесно като превърнете писането на домашни в интересна и забавна игра!”, съветва Искра Радева, учител.

Разберете какво го притеснява и затруднява
Понякога смятате, че детето не е достатъчно интелигентно, защото не се справя с поставени в училище задачи, но при други обстоятелства то ви удивлява със своите умения? Мислите, че малчуганът е мързелив. Той пък прави всичко, което се изисква от него, за да ви угоди, не се справя, и започва да се чувства неадекватно и тъпо! Не трябва да допускате това. Опитайте се да откриете какво смущава детето. Подарете му 10, 15 или 30 мин допълнително свободно време – не го претоварвайте, осигурете му време за почивка и игри. И всеки път поощрявайте успеха и добрата работа, колкото и малък да е напредъкът.

Leave a Reply

%d bloggers like this: