Училище за родители

Да отгледаш мъж. Важни уроци за момчета

Аз съм майка на момче. Благодарна съм, че то ме е избрало, защото да ви призная, трудно бих се справила с момиче. Не за друго, а просто не обичам онези чисто женски неща като гримиране, правене на прически и ходене по магазините.

Затова пък обожавам да сглобявам, да човъркам, да поправям, да гледам звездите и да мечтая за чужди планети…

И с Филип се справям страхотно. Дори темата за момичешката „пишка“ която в момента живо го вълнува, не ме притеснява толкова, колкото би ме притеснило поставянето на детски лак или обличането на поредната кукла.

И все пак момчетата са си момчета. В живота от тях очакват да бъдат мъже. Т.е. силни, да не плачат, да подават винаги ръка, да уважават, да помагат, да се грижат… Ето няколко важни неща, на които всяка майка трябва да научи своя малък мъж преди да порасне, според
специалистите, цитирани от detstrana.ru.

1. Домакинската работа въобще не е запазена територия за жените. Това е лесно, защото малките момчета умират да помагат – с прането, готвенето, с прахосмукачката. Обожават и да готвят. Не им убивайте желанието!

2. Още сега им купете детски инструменти. И ги научете използват чук и отверка. Ще им се наложи да работят с тях един ден. Много е досадно да имате мъж у дома, който да не може да смени една крушка.

3. Научете ги, че боят не решава проблемите. Трудно е. Но така можете да им спасите дори живота. Да се правиш на наперен петел в собствената градина не е полезно за никого.

4. Истинските момичета не изглеждат като моделите от червения килим. Факт. И това е напълно нормално. Но един ден едно такова истинско момиче ще се влюби в теб и двамата ще станете мама и татко. Което пък е най-прекрасното нещо на света.

5. Презервативът е твоя отговорност. Винаги носи един в джоба си. Не ме е страх да стана баба, но ме е страх да не пипнеш някой болест.

6. Не се страхувай да отстояваш своите убеждения, дори ако никой не те поддържа. Ти можеш, ти трябва да следваш мечтите си. Никога не се предавай. Това Филип го умее до съвършенство:)

7. Не се стеснявай да показваш чувствата си. Мъжете също плачат. Дори най-коравите. Защото са преди всичко хора… Но не се страхувай и да търсиш любовта. Ако нещо не се получи във връзката ти, можеш да си тръгнеш. Не е проява на слабост, нито е личен провал. Една здрава връзка изисква двама отговорни и влюбени един в друг възрастни. Но никога не оставяй децата си без да си гушнал и да им казал, че ги обичаш. Независимо дали живеете или не заедно. Те нямат вина за нищо. И имат силна нужда от теб.

8. Бъди добър. Да си добър не означава да си слаб. Истинската сила би била невъзможна без доброта.

9. Грижи се и помагай на слабите. Така правят супергероите, така правят готините мъже, а ти си такъв, нали?

10. „Не“, произнесено от женската уста, означава „Не!“ Няма нищо друго скрито в смисъла на думичката.

11. Научи се сам да се грижиш за себе си. Да си сгъваш дрехите, да переш, да почистваш дома си.

12. Постоянно учи нещо ново и усвоявай нови умения. Важно е за теб, ще бъде важно един ден и за децата ти.

13. И най-важното – животът е прекрасен, не се страхувай от него. Когато се събудиш, усмихни се на света и му кажи „добро утро“, всичко е в твоите ръце.

Leave a Reply

%d