Децата се нуждаят от общуване с връстниците си

Децата, които нямат възможност да прекарват време с връстниците, заради наложената самоизолация, могат да станат по-агресивни.

Турски психолог предупреждава, че продължителната социална изолация може изостри недоволството на малчовците.

Мехмет Тебер – клиничен психолог и педагог, предупреди родителите за възможни промени в психологическото състояние на децата им и обясни, че общуването с връстници е тяхна основна нужда, точно както пиенето на вода и храненето.

Тебер подчерта, че хората са социални същества и трябва да общуват с другите. Дори и да се чувства добре в началото, тъй като има повече време за себе си, изолацията с течение на времето може да стане вредна за нечия психология.

Въпреки че децата прекарват време с родителите си, това не отговаря напълно на социалните им нужди. „Точно както ние не можем да общуваме само като прекарваме време с нашите майки и бащи, същото е и при децата“, каза психологът, като подчерта, че децата се нуждаят от връзки с връстниците си и се забавляват повече, когато играят със своите приятели.

Тебер разказа, че много семейства са споделили за въздействието на полицейския час, въпреки че от въвеждането му са изминали едва 20 дни. Те се оплакват, че децата им са по-агресивни, по-избухливи и нещастни.

Родителите трябва да удвоят времето, което отделят, за да се грижат и да играят с децата си, категоричен е психологът, като добави, че прекарването на повече време с децата може да облекчи понасянето на изолацията.

Той препоръчва да се позволи на децата да прекарват време с приятелите си онлайн.

Тебер заяви, че ако въпреки допълнителното внимание на родителите, детето проявява агресия, страда от недоспиване или има хранителни проблеми, семействата трябва задължително да се консултират с експерт.

Leave a Reply

%d bloggers like this: