Училище за родители

Детето ми ме бие и хапе – какво да правя?

Не се притеснявайте, случва се често. Правят го нарочно и това ни кара да се чувстваме зле. Но всъщност, последното нещо, което искат те, е да ни причинят болка. Каква е целта им, разказва психологът Катя Сарафова.

Първо, добре е да уточним, че не можем да квалифицираме поведението като лошо или добро. Става въпрос за сигнал, не за агресия, която трябва да бъде заклеймена. Не наказвайте детето, не го отблъсквайте, опитайте се да разберете каква е причината. Те могат да бъдат няколко…

Изразява емоциите си. На нас, възрастните, ни се струва, че изразяването на емоции е лесна работа, но децата се учат на умението години наред. Ударът често е знак за израз на… любов. Има много такива случаи. Но дори детето да ви удря от яд, не го слагайте веднага в ъгъла. Това е неговата естествена реакция на нещо друго, което се е случило. Просто поговорете. Помогнете му да се научи да разпознава и владее емоциите си. Предложете му алтернатива – когато е ядосано, да нарисува нещо, да изиграе роля.

Детето е гледало твърде много телевизия, филмчета, в които редовно се проявява агресия. Не пускайте телевизора като фон у дома. Включете го, ако гледате определено филмче, което ще гледате заедно. Детето попива всяка информация, всяка картина. И я приема като инструкция за действие.

Отражение на вашите собствени действия. Ако вие си позволявате да пошляпвате малчугана по дупето, ухото, зад врата, не се изненадвайте, че той ви отговаря със същите действия. Децата, над които е извършено физическо насилие, задължително се явяват проводници на агресия.

Проверка на границите… За да определи границите на допустимите действия, детето ежедневно си задава въпроса „А какво ще стане, ако направя ето това…?“ Тук на помощ трябва да дойдете вие. Вие сте тези, които трябва да определите какво може и какво не. И е важно да бъдете последователни. Ако веднъж сте разрешили, после не можете да забранявате.

Начин за привличане на внимание. Цял ден сте на работа, вземате детето от ясла или градина, качвате се в колата, готвите вечеря, а то някак ви пречи да свършите всичко бързо… И се опитва да привлече вниманието ви. Най-лесният начин за това е да ви удари или ощипе:) Вие се ядосвате, но целта е постигната – привлякло е вниманието ви. Затова се опитайте да отделяте повече време на наследника си. Гушкайте го, казвайте му, че го обичате, правете повече неща заедно.

Нужда от физическа активност. Детето има много енергия. И тази енергия трябва да бъде изразходвана. Днес родителите обръщат повече внимание на интелектуалните занимания, а физическите активности остават на заден план. Затова запишете малчугана на спорт. Или излизайте по-често заедно в парка, в двора на близкото училище. Ритайте топка, тичайте, карайте тротинетка, колело. Скачането на батут също ще свърши работа.

Leave a Reply

%d bloggers like this: