Ето кои са най-щастливите майки в света

Многобройни изследвания многократно показват, че децата в страни като Дания, Холандия и Швеция са най-щастливите деца в света, следвани плътно от техните майки – и се смятат за най-щастливите майки.

„Още не съм забелязала холандките да повишават тон на децата си. Това, че са спокойни, не означава, че не участват или отсъстват. Радват се да са близо до децата си, изслушват мнението им и им дават градивни насоки”, коментира Михаила Гринер, австралийска журналистка, която от години живее в Холандия.

Тя описва наблюденията си в книга, в която споделя за житейските навици, нагласи и обичаи, които са направили холандските жени доволни, спокойни майки, а ние ви представяме някои от най-ярките.

Холандските майки работят по-малко

Много майки в Холандия работят на непълен работен ден – официалната статистика казва, че една на всеки три холандки спира да работи или работи по-малко след раждането на първото си дете. Само 12 процента от жените с деца под 18 години работят на пълен работен ден (т.е. повече от 35 часа седмично).

Много работодатели позволяват работа на непълно работно време, а в някои случаи дори им е забранено да отказват искане за намален брой работни часове. Това позволява на жените в Холандия да не избират между това да бъдат „работеща майка“ или „майка, която си стои вкъщи“.

Холандските майки се придържат към графика си

Холандските жени държат много на рутината. Ако погледнете някоя улица след 18 часа, няма да видите нито едно дете да играе. Това е периодът, в който децата вече са нахранени, изкъпани и на практика легнали. Повечето родители в Холандия имат определена дневна и нощна рутина, която води до отпочинали, щастливи и здрави деца.

Холандските майки имат голяма подкрепа от семейството

Холандките имат тайно оръжие – своите партньори! А именно холандските бащи са много ангажирани с отглеждането и възхитанието на детето. Повече от една трета от мъжете в Холандия избират да работят по-малко и да имат по-кратка работна седмица, за да могат да останат отдадени на семейството.

Не е за пренебрегване и значението на помощта от баба и дядо в Холандия – те са активни участници в отглеждането и отглеждането на детето и се смятат за едни от най-активните и грижовни в Европа. Повече от 60 процента от холандските баби и дядовци имат поне някаква форма на грижа за своите внуци.

Холандските майки имат първокласни следродилни грижи

Следродилните грижи са по-добри от всяка друга страна в света. След раждането жените имат право на 8 дни домашни грижи от висококвалифицирана медицинска сестра. Тя е там, за да им помага да се грижат за бебето си, но също така им помага с прането, готвенето, подреждането на дома и дава практическа подкрепа и съвети.

Холандските майки оставят децата си да бъдат деца

Вярата в свободата и независимостта е основен принцип на холандското родителство. Те дори имат поговорка, че да отгледаш и възпиташ дете означава да го пуснеш.

Холандските деца получават пространство и време, за да поддържат своя „самостоятелен живот“. Освен това холандките се чувстват по-малко виновни от другите майки и това е здравословно отношение, което им помага да имат балансиран подход към майчинството.

Холандските майки не се привързват към провалите или успехите на децата си

Холандците имат необичайната способност да отделят таланта на децата си (или липсата му) от своите собствени. Техните деца не са отражение на самите тях, а са същества с индивидуален характер, силни страни и умения. Това е освежаваща перспектива, която премахва конкуренцията от обществото.

Холандските майки спят по-добре от вас

Не е честно, но е истина! Холандските майки обикновено винаги са сънливи, защото децата им също спят по-добре.

Leave a Reply

%d bloggers like this: