ЛюбопитноУчилище за родители

Защо плачат бебетата?

Всъщност плачът е един от инструментите, с които бебетата общуват с околния свят. Свикнали сме да възприемаме плача като вик за помощ или израз на негативни емоции. Но той означава много повече!

Известният британски психоаналитик Доналд Уиникот е определил 4 типа плач – на удовлетворение, болка, гняв и мъка.

Плач от удовлетворение. Когато детето се ражда, то има потребност да диша. Първоначално то не го прави осъзнато, затова викът и различните форми на плач му доставят удоволствие. Това е нещо като тренировка за един орган, който то не е използвало досега. Плачът му придава увереност, той е признак на здраве и сила.

Плач от болка. Всеки родител познава този рязък, пронизителен плач, който оповестява, че детето ви е в беда и се нуждае от помощ. Освен това, често, заедно с вика то се старае да покаже и какво точно го безпокои. Гладът също е вид болка за него, казва психоаналитикът.
По-късно се появява един нов нюанс – плач на предчувствието – когато се е напишкало, знае, че ще му е неприятно и мокро, когато е го водят на лекар и му предстои ваксина…

Плачът като израз на гняв. Не се бойте от него. За децата е полезно и дори нормално да се гневят от време на време. Така те научават безценен опит. Ако наследникът ви плаче, а вие оставате спокойни, той ще разбере, че неговите чувства се разминават с реалността. Гневното дете проявява характер.

Плач от мъка, тъга. В него има нещо музикално и обикновено е придружен от „крокодилски“ сълзи.Този плач показва, че детето не просто реагира на обстоятелствата, но се чувства отговорно за тях. Най-добре го вземете на ръце и го гушнете. Важно е да знае в тези моменти, че го обичат.

Leave a Reply

%d bloggers like this: