Как да предпазим детето от външни агресии?

Все по-често четем в пресата за деца, станали жертва на насилие или агресия. Когато обаче опасността се надвеси над нашите собствени деца статистиката придобива реални форми и ние се питаме как можем да ги предпазим от най-лошото. И отговорът е: говорете повече с тях.

У дома не трябва да има теми табу

Трябва да говорите с децата си открито за проблемите, с които те се сблъскват така или иначе, гледайки новините по телевизията или обсъждайки ги с приятелчетата си. Ако между вас има доверие, ще знаете какво вълнува сина ви или дъщеря ви и ще можете навреме да реагирате. Защото често дребните подигравки в училище могат да се превърнат в постоянен психически тормоз, който пък да прерасне в агресия и физическо насилие. Но дори и да си останат само подигравки и заяждане, детето трябва да се научи да реагира, за да може да се защити и самосъхрани.

Притеснението ражда страх

Научете детето на основните принципи на самозащита. Обяснете му, че винаги трябва да се съобразява със собствените си усещания. Ето няколко примера. Когато пътува в автобуса, а непознат мъж е сложил ръка зад него на седалката, то трябва да го помоли да премести ръката си, вместо да пътува в напрежение. Другият вариант е да се премести без да създава конфликт.

Когато се прибира от училище у дома, трябва да внимава около входа или вътре в него да няма подозрителни лица. В момента, в който забележи група момчета или мъже, трябва да продължи напред, да влезе в магазин или друго обществено място с много хора и да ви се обади по телефона.
В асансьора – ако вече там има някой и той изглежда подозрително, посъветвайте детето да изчака или да се качи пеша по стълбите.

Не забравяйте винаги да напомняте на малчугана, че не трябва да отваря вратата на непознати хора, независимо какво искат те, дори да твърдят, че са представители на общината или държавата.

Същото се отнася и до непознатите, които звънят по телефона. Има мъже, които се обаждат и под предлог, че правят анкета, разпитват детето за различни лични неща – къде са родителите му, с какво се занимават, то само ли е, къде живее… Посъветвайте сина или дъщеря си, когато вдигне телефона на непознат да затвори без обяснения.

Когато се появи опасност Задължително в разговорите си с децата трябва да отиграете и евентуално нападение. Обяснете, че най-добрата защита е изненадата и затова, ако се почувстват преследвани и застрашени, трябва да крещят с пълна сила, да се опитат да привлекат максимално внимание върху себе си. Разбиването на магазинска витрина или ритането на скъп автомобил, с цел да бъде активирана алармата – е позволено, когато нещо лошо застрашава наследника ви. Така нападателят ще бъде изненадан и ще избяга или поне ще се разколебае.

Излезте с детето навън и разиграйте няколко варианта. Например, пътувате в автобуса, вие слизате след него, какво трябва да направи детето? Или пък стоите на паркинга и го пресрещате пред входа. Доказано е, че най-ефикасно действа викът „Пожар!“, не забравяйте да го споделите.

Запознайте се с приятелите му

Важно е да познавате децата, с които вашият наследник ходи на училище или на кино, или просто се разхожда в парка. Трябва задължително да имате техните телефонни номера, както и на родителите им. Поканете ги някой път у дома, направете парти, за да ги опознаете по-отблизо. Когато детето ви разказва как е протекъл деня му, попитайте и за приятелите. Фактът, че се интересувате, ще го стимулира да споделя, а споделяйки, то няма да има тайни от вас. Това пък означава, че няма да се притеснявате излишно. И не забравяйте, най-важната стъпка в посока „предпазване от агресии“ е превенцията и знанието за това как да се предпази.

Leave a Reply

%d bloggers like this: