Кърменето стои в основата на силния имунитет

Най-доброто, което можете да направите за своето дете, е да го кърмите през първите дни и месеци от живота му.

Здравословното състояние на детето зависи основно от способността на организма да отбива атаките на вирусите и бактериите. А тази способност не се формира веднага.

По принцип малкото човече се ражда с вроден имунитет, придобит още в утробота на майката.

Разбира се, през първите дни от живота бебето изработва свои антитела, но те са твърде малко…

Ето защо е изключително важно кърменето да продължи възможно най-дълго. Заедно с хранителните и други ценни вещества, чрез кърмата вие предавате на своето дете и всички имунни комплекси.

Въпрос на настройка

Най-добрият вариант е да се настроите за продължително кърмене още по време на бременността. Веднага след като бебето ви се появи на бял свят, го сложете на гърдите си.

И не се разстройвате, ако нещата не се получат точно така, както сте си ги представяли. Важното е да вярвате, че ще успеете. Ако все пак възникнат трудности, обърнете се към специалист, който ще ви помогне.

Важно е, докато кърмите, да спазвате здравословен хранителен режим и да си почивате достатъчно. Вашето дете се нуждае от здрава майка.

Ситуации различни

Ако детето се разболее, обръщайте му повече внимание – гушкайте го, приласкавайте го, говорете му. Доказано е, че децата оздравяват много по-бързо, когато са близо до майките си.

Кърмата е богата на хранителни вещества, които са изключително важни за бебето. Освен тях обаче то получава чрез майчиното мляко и антитела. Детският организъм изработва основно антитела от клас G (около 80% от всички антитела, които се „сражават“ с инфекциите) и много малко антитела М (около 10% от всички антитела, отговарящи за успешното ваксиниране). Тези антитела нямат памет, затова и опасността от развитие на респираторни заболявния при бебетата и децата е много висока.

До 4-ия месец организмът на детето си изработва имуноглобулин А, който защитава лигавиците и пречи на вирусите и микробите да слязат надолу към органите. Но и антителата от клас А нямат имунологична памет и приемат всяка инфекция като нова. Затова мъдрата майка природа е помислила за здравето на най-малките и е снабдила с важните антитела майчината кърма.

Т.е. колкото по-дълго кърмите своето дете, толкова по-защитено е то от развитието на различни болести. На четвъртата година количеството на имуноглобулина от клас А се приближава до количеството, налично във възрастния организъм.

А при навършване на 1 годинка детето вече може да разчита на своите собствени имунни сили, но дори и тогава то се нуждае от допълнителните антитела на майчиното мляко, за да се справи с някои заболявания.

Близостта е много важна

Кърменето не е просто хранене. Важен при него е контактът между майката и нейната рожба. Докато държите бебето на гърдите си, опитайте се да не мислите за негативни, неприятни неща. Отпуснете се съсредоточете върху процеса на хранене. Защото при него е важен и емоционалният контакт между майката и новороденото.

Държейки го в ръце, вие можете да му дадете настроение, увереност в утрешния ден, усещането, че мама винаги ще го обича.

За бебето контактът „кожа до кожа“ е изключително важен. Дори да не го кърмите в момента, гушнете голото телце и го подръжте така. Можете и да се изкъпете заидно. По време на този контакт „кожа до кожа“ вие предавате на детето своята микрофлора, която ще го защити от инфекциите.

Носенето на ръце, гушкането, спинкането при мама повишават нивата на окситоцин и пролактин, отговарящи за лактацията.

Leave a Reply

%d bloggers like this: