Не се сърдете на децата, че са несръчни

Обяснението защо дете на 6-годишна възраст е по-несръчно от 12-годишното се крие в степента на неврологичната зрелост на неговите органи.

Връзките между мозъчните клетки при по-малкото все още не са покрити с миелин – веществото, което улеснява предаването на сигнали, и затова мозъчната дейност не е достигнала максималното си проявление.

Пълното покриване с миелин завършва едва към 20-годишната възраст на човека! Ето защо излишно е да се ядосваме и да изискваме от тригодишния малчуган да си закопчава палтото, да си връзва връзките на обувките или да играе със сложен конструктор. Науката обаче все още няма обяснение защо едно дете е по-несръчно от друго.

Има значение обаче поведението на родителите. „Не се качвай там, ще се удариш!“ „Не прави това, ще се убиеш!“ Тези предупреждения затормозяват малкото и то не може да си даде сметка какво е в състояние да направи само.

Поради което някои стресирани, нервни деца изобщо не се замислят за последиците от постъпките си, а други пък нямат никаква вяра в собствените си възможности и попадат в омагьосан кръг – колкото повече се опасяват да направят нещо, толкова повече го правят неуспешно.

Как да помогнете на детето?

На първо място проявявайте търпение. Повишаването на тона, когато разлее чашата или се облича бавно, не решава нищо. Малкият човек има нужда от време и особено от насърчаване, както и да му се даде възможност сам да се справи.

Въвеждайте го във всекидневните занимания и домашни задължения, за да свиква с тях. Например: искайте сам да се обслужва на масата, да си налива вода в чашата, да си слага приборите и да ги вдига от масата, да помага при простиране на прането, да подрежда дрехите си, играчките и т.н. Малките ръчички постепенно ще станат по-пъргави и сръчни.


Поощрявайте го да наблюдава. Обяснявайте например как да хваща шишето, за да не го изпусне, как да държи приборите, за да не се цапа. То ще привикне да мисли, преди да направи нещо, така както спортистът преценява как да преодолее уреда или препятствието. Включвайте го в домакинството, като обяснявате кое как се прави и защо. Това ще развие неговата сръчност.

Насърчете го да спортува. Спортът спомага за координиране на движенията и за концентриране. Например вкарването на баскетболната топка в коша или хватките на джудо изискват съсредоточаване на движенията.

Научете го още от малко да релаксира. Детето ще стане по-сръчно, след като умее да се отпуска. Ето едно лесно упражнение. Сложете го да легне по гръб на килима, с ръце на коремчето. При бавно дишане и издишане то ще усети повдигането им. Обяснете му как да вдишва, като брои до 3, и да издишва на 6. Това е хем забавно за него, хем полезно. Упражнението се повтаря 5 пъти и осигурява пълно релаксиране.

Leave a Reply

%d bloggers like this: