Малките плюшени приятели – защо трябва да ги има?

Повечето деца имат своя любима играчка, с която играят и която гушкат, докато заспиват. Някои не ходят никъде без нея – заедно сядат на масата, заедно ходят на градина, дори в банята я носят със себе си… Разговарят с приятелчето си, грижат се за него, дори го учат на разни неща! 

Обърнете внимание на факта, че децата се държат с играчката си като с по-малък приятел – те са в ролята на батко, кака или родител. Така децата всъщност повтарят информацията, която са научили от възрастните – правила, норми на поведение, навици, ограничения, знания.

За да затвърди своите навици, малкото дете има нужда да ги повтори няколко пъти. Това се случва основно под формата на игра. Затова децата пренасят битовите ситуации в игрите си със зайо, мишката или другите играчки. Затова са и толкова силно привързани към тях. Защото до голяма степен ги приемат за свое отражение.

Меката играчка се превръща в истински приятел – първият и най-верният. Важно за детето е тази играчка да бъде винаги с него, да не го обижда, винаги да го слуша. Децата, на които липсва достатъчно любов у дома, често намират успокоение именно в своята мека плюшена играчка.

Разбира се, нищо не може да замени маминото гушкане, но ако го няма или е недостатъчно, най-добре е да имаш приятел, вместо да страдаш, нали? Когато потребността от тази близост изчезне, детето ще забрави за своята играчка или няма да й отделя толкова много внимание.

Т.е. плюшените играчки помагат на малчуганите да се избавят от страховете, чувството на самота и ненужност, да повишат самооценката си и да бъдат по-самостоятелни.

Но плюшените играчки не са само това…


Те имат и развиваща функция за детския характер. Чрез тях детето запомня правилата и знанията, предадени му от вас или от учителката в яслата и градината. Вижте как то възпитава и учи своята играчка – най-вероятно го прави с вашите собствени думи, мимики, интонация. Така се учи да строи фрази, да произнася звуци, да води диалог.

Емоционалното развитие е важно за бъдещето му психично здраве. Детето изпитва положителни емоции, полезни за него, докато гушка играчка си.

Съвет: Не купувайте твърде много музикални играчки, те затормозямат развитието на въображението и бързо стават безинтересни.

Изберете играчката така, че детето да може да я държи, гушка, носи. Т.е. тя трябва да е с размери от 10 до 40 см.

Избирайте играчки, които изобразяват животни, птици или меки кукли. За предпочитане е детето да играе с нещо, което действително съществува в заобикалящата го среда.

Добре е играчката да е справилни черти и да събужда положителни емоции. Избирайте играчки, чиято поза може да се променя. И не забравяйте редовно да ги почисвате!

Leave a Reply

%d bloggers like this: