Защо колекционерството е полезно за децата

Колекцията от камъчета на сина ви може да ви се струва напълно безполезна, но не сте прави.

„Когато едно дете събира разни неща, то научава ценни умения, които ще му бъдат от полза през целия му живот – включително как се организират хора и как се общува с другите“, казва Дезмънд Кели, педиатър, специализирала поведенчески реакции в институт в Северна Каролина. На какво учи колекционерството?

На лична отговорност. Ще се изненадате колко грижовен може да бъде наследникът ви към своите колички, камъчета, орехчета… Любовта към колекционирането се появява към 5-годишна възраст и е в разгара си на 6-8 години. За тях събирането на отделни елементи от колекцията е толкова важно, колкото общуването с приятелите и семейството.На организираност. Всеки фермер ще ви каже, че грижата за стадото изисква опит в организирането. Същото важи за пълководеца и войниците. Забележете, че между плюшените играчки има йерархия, те не са просто играчки, струпани на леглото. Всяка една има история, значение, степен на важност.

На математика. Фактът, че детето ви има десетки картички, камъчета или кукли означава само едно – то може да ги преброи. Знае точно колко има, а това развива математическите му умения.

Любов към четенето. Когато събираш динозаври ти с удоволствие разгръщаш книжките за динозаври и научаваш всичко, свързано с тях. Т.е. колекционерството учи децата да четат, да проучват, да търсят информация – в библиотеката или музея.

На социални умения. Докато детето ви преговаря със своя приятел или съученик да получи нещо, което липсва в колекцията му, в замяна на друго, то комуникира, общува, учи се да бъде социално. Колекциите са чудесен повод за нови приятелства.

На финансови умения. „Колекционирането учи децата да управляват парите си“, казва Джанет Боднар, изпълнителен редактор на списание Kiplinger. „Ако малчуганът трябва да плаща за колекцията си от джобните, той ще харчи много внимателно тези пари, планирайки следващата си покупка. Така се учи да бюджетира.“

Leave a Reply

%d bloggers like this: