Опасностите на лятото – не ги подценявайте

Лятото е време за игри и забавления, но не забравяйте, че възможностите за проблеми и травми са доста по-големи. Бъдете нащрек!

Лято, жега и вода
Няма нищо лошо в това малчо да се понамокри. Но нека не е от крана на чешмата или маркуча в двора на баба, защото там водата е ледено студена. За предпочитане е да му предложите водния пистолет, който сте заредили предварително и оставили на сянка да се постопли:)

Морски приключения
Сигурно и вие като деца не сте искали да излезете от водата, когато сте било на море. Хубаво е обаче от време на време да се стои на слънце или на хавлията под чадъра. И носете поне два бански костюма, за да не стои детето с мокрия на пясъка.

Време е за пикник и барбекю
Бъдете внимателни, обяснете на детето опасностите от пипането на горещите грил-повърхности. Изгарянето сред опасностите на лятото, които спокойно могат да бъдат избегнати, ако вземем предпазни мерки. И винаги носете със себе си някакъв мехлем за всеки случай.

Батуът може да бъде и опасен
Уверете се, че е добре обезопасен. Ако има деца, задължително изисквайте да са без обувки. Има доста случаи на пострадали деца.

Слънцето може да изгори кожата и не само
Възможността да се стигне до слънчев удар е  доста голяма, ако детето стои на слънце в топлите часове от деня без шапка. Препоръчително е след 11.00 малчуганът да е на сянка поне докъм 16.00 часа. Задължително с шапка и добре намазан със съответния слънцезащитен продукт – фактор 50.

Сладоледът, сладоледът…
Не може да има забавно лято без леденото удоволствие. Само че – внимавайте. Първо, трябва да хапва бавно, защото е студен и защото е твърде сладък. И второ – най-добре пригответе домашен вариант – замразете любимите плодове, разбийте ги в блендера, добавете сметана и после замразете отново. Не добавяйте захар.

Leave a Reply

%d bloggers like this: