Колекционерството в детска възраст е полезно

По природа децата са любознателни. И рано или късно те започват да събират различни неща. Обичат малките и ярки на цвят играчки. Затова и популярността на шоколадовите яйца с играчка е толкова голяма.

Любовта към колекционирането се появява към четвъртата-петата година. Тогава детето се учи да опознава света.

За да не харчите много средства, обърнете внимание на акциите в големите магазини. Някои кампании са доста познавателни. Ние с Филип, например, с интерес събрахме всички животни от книжката на голяма хранителна верига. Научихме много за всяко едно животинче – къде живее, с какво се храни, как се казват малките…

С какво колекционирането на разни неща е полезно?

В процеса на събиране се развиват различни страни от характера на детето – интелект, социални умения, емоции, практически умения.

Колекционирането развива паметта (кой стикер имате, кой нямате), активността на малчо, творческите му способности, способността да анализира.

Създаването на колекция сближава малчо с връстниците му. Той се учи да споделя интересите си, да общува, да взаимодейства с останалите.

Ако видите, че детето има интерес, насърчете го.

Колекционирането развива паметта, вниманието, любознателността.

Вашият интерес към колекцията на наследника ви пък ви сближава, създава специална връзка.

Още няколко „за“ колекционирането

Децата, които са били щастливи собственици на колекции в детска възраст, обикновено са по-наблюдателни, целеустремени, внимателни. Те имат по-широк кръгозор, по-грамотни са, по-лесно се научават да внимават в училище.

Често колекциите, натрупани в детската градина, се превръщат в изследователски проекти в училище. Колекциите им помагат да намерят общ език с връстниците. А след време, когато попаднат на своите колекции, те извикват в съзнанието приятни спомени и емоции.

„Колекционерите са щастливи хора“, е казал Гьоте.

Колекционирането е особено полезно на децата със специални потребности. Със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието, с проблеми в говоренето, с ниско ниво на внимание и запаметяване.

Хобито означава интерес, внимание, развитие.

И талант.

Алберт Айнщайн казвал, че колекционирането е прекрасна форма на активен отдих.

Има много известни хора, които колекционират. Дани де Вито колекционира влакчета. Деми Мур – порцеланови кукли.

Затова не бързайте да определяте колекциите на малчо като глупост. Поддържайте любезнателността му. За да расте умен и с любов към творческите дейност.

Leave a Reply

%d bloggers like this: