Кризата на първата годинка – как да я преодолеем?

Съвсем наскоро сте отпразнували първия рожден ден на вашето малко спокойно и мило съкровище. И изведнъж то се е превърнало в най-лудото и нетърпимо дете? Нормално. Психолозите наричат това състояние „криза на първата годинка“.


В дъното й се крие желанието на малчугана да порасне – той става все по-самостоятелен, ходи, учи се да използва различни предмети, опитва се да говори. А възрастните постоянно ограничават свободата му с „не там“, „не прави така“ и други подобни изречения 🙂

Тогава трябва ли да се изненадваме, че детето ни крещи, плаче и проявява агресия? Не. Просто се опитайте да му намирате занимания, да бъде винаги ангажиран с нещо. Така няма да има нито време, нито сили, нито желание за проява на капризи и истерия.

Купете нови книжки – големи, с твърди страници и красиви картинки. Разказвайте по тях истории. Обяснявайте картинките. Четете стихчета, рисувайте, играйте заедно.

Започнете заедно да спортувате под звуците на забавна музика. Играйте на топка, скачайте, тичайте. Научете детето да си слага само шапката, да връзва обувките си – развивайте фината моторика.

Старайте се колкото се може по-често да карате детето да се усмихва – предлагайте му увлекателни игри, гушкайте го, закачайте се, нека бъде в добро разположение на духа.

Leave a Reply

%d bloggers like this: