Училище за родители

Любовта никога не може да бъде „твърде много“

„Не се страхувайте, че грижите ви за детето ще го „развалят“. Любовта към едно дете никога не може да е прекомерна”, казва германският психиатър. Михаел Шулте-Маркворт за „Дойче веле”.

Днес към децата наистина има големи изисквания, но те не са прекомерно натоварени, казва специалистът. Децата ни растат в този свят и се адаптират към новите изисквания. „Аз съм голям противник на това да караме децата да скучаят. Кой ли възрастен би се радвал на скуката? Развлекателната индустрия прави какво ли не – само и само да не се отегчаваме”.

Той уточнява, че положителният стрес е важен: децата са любопитни, искат да срещат нови преживявания или да научат нещо ново. Затова трябва да им помогнем да задоволят тези свои потребности.

„Винаги се опитвам да убедя родителите, че трябва да познават детето си като „експерти“ – да знаят какви таланти има, какво прави добре и с удоволствие, какво може да му помогне да се развива… Но родителят не бива да се ръководи от някакви педагогически съображения, изпращайки го например на кръжок по химия, ако то изобщо не се интересува от природни науки и не показва съответните способности”.

Важно е да имаме доверие на малчо. Това не означава да го оставите на самотек, но трябва да му покажете, че му се доверявате, и че то спокойно може да се занимава с нещата, които иска да прави.

Трябва да намерите баланса.

Добре е да запишете детето да учи музика или да посещава спортни занимания, но не трябва и да го претоварвате в желанието си да бъде постоянно ангажирано.

„Детето самò ще ви покаже дали е стресирано или не. Вярвам, че радостта от живота, удовлетворението са много важни ориентири. Ако забележите, че детето проявява признаци на преумора, трябва да се откажете от нещо или да го замените с друго”.

„Винаги се радвам на родители, които мислят как да развият детето си, как да го направят щастливо”, казва психологът.

И съветва родителите да учат децата си да бъдат медийно грамотни. Т.е. да могат да използват смартфон, компютър… „Не съм сред големите противници на съвременните технологии. Проблемът не е в самия смартфон, а в това за какво той се използва”.

„Децата обикновено не търсят прекомерност. Също, както не искат постоянно да бъдат целувани, хранени или поени. Не виждам обаче нищо лошо в това, че децата постоянно търсят нови преживявания. По-добре е детето да е любознателно, отколкото летаргично. Не се страхувайте, че грижите ви за него ще го „развалят“. Любовта към едно дете никога не може да е прекомерна”.

Leave a Reply

%d