Училище за родители

Мамо, днес няма градина?

Започна новата учебна година. В нашата градина до началото на октомври бяха сборни групи, заради „планиран“ ремонт. И Филип въобще не прояви желание да се адаптира. Ходи два дни и после го оставих с мен. По-приятно му е да идва в офиса, на срещите ми и на събития, отколкото да играе с връстниците си. Всеки ден започваме с въпроса: „Мамо, днес няма градина?“ Сега ни предстои да свикнем с новите госпожи и да си припомним децата от групата. Дали ще се справим?

Според психолозите има няколко причини децата да не искат да посещават детската градина.

Първата е свързана с т.нар. адапционен период. Всяко дете има нужда от него. При някои е по-къс, при други – по-дълъг. За да го преживеете лесно, винаги говорете положително за учителките в присъствието на детето. В почивните дни не променяйте режима. Осигурете му спокойна атмосфера у дома. Бъдете търпеливи към капризите му. Позволете му да си вземе любимата играчка в градината.
Сутрин бъдете усмихнати и говорете мило. Измислете си свой ритуал за раздяла. И винаги казвайте кога точно ще дойдете да го вземете.

Втората причина – не се разбира с учителките. Възможно е да не му отделят достатъчно внимание или просто да са му се скарали веднъж. Ще се наложи да поговорите с тях. Защото малчо трябва да знае, че може да разчита на подкрепата ви. Подходете внимателно, нужен е диалог!

Третата причина – проблем с храната в градината. Възможно е да не я харесва. Или просто да не му се яде точно това, точно сега. Съветът ни е да не давате на малчо закуска у дома. Така ще бъде достатъчно гладен, за да опита храната в градината. Не настоявайте да се храни. Помолете госпожите за същото. Не му се карайте. Ако проблемът се задълбочи, е добре за всеки случай да посетите и гастроентеролог.
Сънят също може да се окажи проблем. Но в повечето градини не настояват. Тези, на които не им се спи, си играят в другото помещение… Като цяло много от децата се противят на режима. Но това може да бъде преодоляно. С разбиране и от двете страни.

Четвъртата причина – малчо е твърде привързан към вас. Мисля, че това е нашият случай:~) Но на 3 години е време той да поеме по своя път. Т.е. да бъде по-самостоятелен. Да знае, че и далеч от мама може да се справи добре и да се чувства добре. Иначе аз се доверявам напълно на нашите госпожи. Просто трябва да помогна на Филип да им се довери толкова, колкото и на мен.

Петата причина – детето е нещастно. Възможно е да го обиждат. Или да има по-агресивни от него, които да го тормозят. Или да не може да си намери своята компания. Тук важна роля имат учителките. Те трябва да помогнат за въдворяването на хармонична среда. Да направят така, че всички да се чувстват добре.

И НЯКОЛКО ВАЖНИ СЪВЕТА:
Не лъжете. Не казвайте – ще дойда да те взема след мъничко… децата разбират това и става по-лошо.
Не говорете лошо за госпожите. Дори да искате нещо да споделите с ваш близък или с друга майка, направете го, когато децата не са до вас.
Не плашете детето с детската градина. Ако малчо не ви слуша у дома, не казвайте „Тръгвай веднага към детската градина“. Нали искате да ходи с удоволствоие? Градината не е наказание.

Leave a Reply

%d bloggers like this: