Любопитно

Национален конкурс за рисунка, посветена на божурите

За втора поредна година се провежда националният конкурс за детска рисунка на тема „Дивите божури‘ 2020“, който този път е изцяло онлайн. Конкурсът е насочен към деца и ученици до 16 години от цяла България и има за цел да запознае малките творци с красивите диви божури и нуждата от тяхното опазване.

Организира се от Детско Творческо Ателие към НЧ „Христо Ботев 1934″, гр. Божурище със съдействието на Асоциация на парковете в България и Българска фондация Биоразнообразие.

Всеки млад художник може да участва с до 2 рисунки, без ограничения в техника, размер на рисунката и материали. Децата са разделени в 3 възрастови групи (до 10 години; от 10 до 13 и от 13 до 16 години).

Необходимо е рисунките да бъдат заснети в добро качество и изпратени на електронна поща konkurs_bojuri@abv.bg до 31.05.2020 (три имена, възраст, населено място и контакт за обратна връзка, художествена школа и ръководител (ако има такива).

Всички рисунки ще бъдат качени на фейсбук страницата на Детско Творческо Ателие и публиката ще може да избере своя фаворит. Независимо жури ще определи победители в трите категории, а резултатите ще бъдат обявени на 5 юни – Световният ден на околната среда.

Освен това на 5 юни в 13.00 часа ще има онлайн дебат „Ще успеем ли да защитим дивите божури край Божурище?!“ с участието на Тома Белев от Асоциация на парковете в България, Десислава Гюрова, главен експерт по флората в дирекцията на ПП Витоша, Петко Цветков от БФБ, Бианка Маринова от гр. Божурище и д-р Десислава Алексова.

Божурите са вид, който привлича интереса на много граждани и организации. Неслучайно фондация Биоразнообразие го включи в „Месеца на биоразнообразието“ и заедно с „Пукльовците“ организира тази сряда онлайн турнир в подкрепа на божурите. Идеята е децата да се състезават в отбори и да съберат над 3000 точки, които ще имат своя финансов еквивалент и средствата ще се използват за опазване на вида и за разширяване на защитената местност. Видеото на БФБ за божурите може да видите тук:

Силвия Арангелова от София ще организира онлайн работилница „Направи си божурче“. Следете фейсбук страницата на конкурса https://www.facebook.com/events/1365448213654423/, за да видите какви материали ще са ви необходими за да измайсторите своите хартиени божури. Нашите приятели от ArteVino също се влюбиха в божурите и ще ви научат как да ги рисувате чрез своя видео урок за деца https://youtu.be/cxTk9T9Fojc.

Идеята на конкурса е да се популяризират дивите божури и да се запознаят децата с основните заплахи за този защитен вид.

Leave a Reply

%d