Науката може да бъде забавна

Днес с Филип разгледахме една изложба, подредена в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Всяка снимка представя млад учен и неговата сфера на работа. Впечатляващо е колко млади хора у нас се занимават с наука и печелят признание и награди.

Впечатли ме и интересът на Филип към всяка отделна наука. Имаше химия, роботика, медицина… Интересът му донякъде се дължи и на посещението ни на „Байлаб“ – Научната лаборатория за приложна и забавна химия и биология за деца.

Филип гледа с интерес демонстрацията

Тя се организира за пета поредна година от Байер България ЕООД и беше официално открита на 1 октомври 2019 г. в София. Децата видяха демонстрация на интересни експерименти от сферата на химията, биологията и физика.

Мотото на „Байлаб“ е „Малки изследователи – големи открития“. Лабораторията е отворена напълно безплатно за ученици от I до VI клас през октомври в София, Пловдив, Варна и за първа година в Бургас.

„Научната лаборатория на Байер за деца е чудесен проект, с голяма добавена стойност. За нас е удоволствие и привилегия да предоставим възможност на децата да се докоснат до науката чрез игра и забавление, което е и най-добрата предпоставка за учене с желание“, казва Екатерина Карпузова, управляващ директор на Байер България.

По време на инициативата доброволците от СООПН и от Байер България ще демонстрират пред участниците интересни експерименти, които имат за цел да покажат забавната страна на химията и биологията и по този начин да предизвикат любопитство у децата към науката.

По интригуващ начин малчуганите ще научат защо отрязаните ябълки покафеняват, какво представлява процесът на опрашване и защо е важен той, от какво се влияе дифузията и други.

Водещ на откриващото събитие бе Ева Павлова, мениджър на проекта Teen Station, който е партньор на „Байлаб“ 2019. Заедно с тийнейджърската програма Tееn Station – мрежата от училищни медии, Байер цели да приобщи към науката по интересен начин и ученици от по-големите класове, като „разговаря“ с младежите „на техния език“ за науката, чрез радио програмите, видео, статии, и блогове, чието съдържание се създава изключително от ученици.

Датите на сесиите по градове са:
София – 03 до 11 октомври
Пловдив – 15 до 17 октомври
Бургас – 23 до 25 октомври
Варна –  28 до 30 октомври

Научна лаборатория на Байер за деца се провежда със съдействието на Регионалните управления на образованието по градовете и с приятелската подкрепа на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), Факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Аграрен университет – Пловдив и Младежкия културен център в гр. Бургас.

Leave a Reply

%d bloggers like this: