Училище за родители

Не забранявайте тези неща на малчо, защото…

Според психолозите, някои забрани пречат на малчо да се развива нормално. И препоръчват на родителите да не забраняват…

Опасното познание за света

Децата опознават света. И за тази цел им е нужно да опитват всичко, да дърпат, бутат, скачат. Не се карайте на малчо, ако се опитва да се покатери някъде или да стигне нещо от най-високото рафтче. Просто му помогнете.

Така той ще бъде винаги активен, любознателен и предприемчив. Ако го ограничавате, детето ще започне да проявява агресия, затвореност, безразличие.

Да прави грешки

Да, ние трябва да се учим от грешките на другите, но това минава с времето. Ако детето тича бързо и не си гледа в краката, има вероятност да падне. Но не е необходимо постоянно да му правите забележка и да го спирате. Когато падне веднъж, след това ще тича много по-внимателно и предпазливо.

Не забранявайте на малчо да опознава света, дори понякога това да ви сте струва опасно

Да чупи собствените си вещи

За да се научи малчо да цени своите вещи, трябва да започне да ги губи или чупи. Нека вземе любимата си играчка на улицата.И няма нищо страшно в това да я счупи или загуби. Вашата задача е да проконтролирате процеса и да обясните, че всичко има своята стойност.

Да има въображаеми приятели

Някои родители мисля, че въображаемите приятелчета са признак на проблем с писихиката. Но според психолозите, това е обичайна форма на игра, която развива добре въображението. Не се притеснявайте. Филип например има приятел тигърче и къртица. Те пътуват с нас, карат колело, возят се в автобуса. Той се грижи за тях, асоциира се с тях.

Да бъдат шумни

Виковете, песните и звуците са нещо, без което трудно можем да си представим детството. Важното е да обясните на детето къде и кога може да вика и къде трябва да пази тишина.

Leave a Reply

%d bloggers like this: