Училище за родители

Когато детето лъже

Разказваме им приказки, вечер им четем увлекателни истории, развиваме тяхното въображение. Но в един момент се оказваме в ролята на наивни слушатели.

А малчуганът с увлечение споделя невероятните си преживявания от изминалия ден в детската градина или в училище.

Когато отидете да говорите с учителката или приятелчетата му обаче се оказва, че неговата версия се различава доста от тяхната. Първо, естествено, се ядосвате. И започвате да се карате на детето.

Измислицата не е непременно нещо лошо

Обикновено децата започват да си фантазират разни неща, когато станат на 3-4 години. А на 5-6 вече могат така да ви омаят с приказки за страшни тайни и преживявания, че хич да ви е до смях. Хем вярват, хем не, че при тях през нощта идва Дядо Коледа, носейки им чувал с подаръци. Мислят, че Баба Яга лети над леглото им и умират от страх… Тогава и играчките оживяват, искат да закусват или да ходят на разходка…

В повечето случаи всичко това говори, че детето ви има богато въображение, което е добре, ако в бъдеще реши да става актьор или писател. Понякога малчуганът си измисля това, което наистина му липсва в ежедневието – например, играта с татко или разходките с мама. И в главата му се появява клоунът Кико, който идва в стаята, заедно играят с количките или багера, разхождат се по страшни и вълнуващи места. Има случаи, когато измислицата е сигнал, че детето се нуждае от повече внимание, или пък че не отговарят достатъчно пълно и изчерпаемо на несекващите му въпроси „Защо?“.

Психолозите са забелязали, че по-често фантазират самотните, затворени и срамежливи деца. И че те често се превръщат в творчески настроени хора.

Общуването с малкия Мюнхаузен…

Не се ядосвайте, ако детето ви често си фантазира някакви неща. Не го наричайте „лъжец“, не го обвинявайте, не го заплашвайте;
Опитайте се да разберете какво е провокирало развихреното въображение. То не се е появило от само себе си.

Добре е да развивате детската фантазия, просто й дайте добра насока. Чувайки поредната история, можете да възкликнете: “Я, от това твое преживяване може да излезе една много добра приказка, защо не я напишеш?“ Може пък в дома ви да расте автор на литературни шедьоври!

Внимание, опасност!

Фантазиите са безобидни, но уви същото не може да бъде казано за истинската лъжа. Изучавайки проблема педагози, психолози и медици са стигнали до извода, че… за детските лъжи виновни са възрастните. Малчуганите са принудени да хитруват, да измислят какви ли не истории само и само да не получат страшното наказание, което ги грози, ако изрекат истината. Затова не заплашвайте детето, че ще стои една седмица у дома, ако не реши задачата, получи слаба оценка или пък говори дълго по телефона.

Намерете по-добрия начин да му обясните, че така не бива. Кажете ли на един малчуган „Така не се прави“, можете да сте сигурни, че точно така ще постъпи. Още една от причините за детските лъжи са родителските егоизъм и нетактичност. Когато е критикувано за щяло и нещяло, детето намира начин да се самозащити – измисля си невероятни извинения и обяснения. 

Как да се справите с проблема

Опитайте се да разберете, а не да критикувате своя наследник.
Анализирайте поведение си – дали пък вие не сте казали или направили нещо, което да е провокирало детето да изрече лъжа?
Не изисквайте на всяка цена малчуганът да признае, че е сгрешил, това може да доведе до нова измислица.

Не се опитвайте да обяснявате своите лъжи, обличайки ги в сложните думи на възрастните за липсата на време или многото ангажименти. Обещали сте да отидете в зоопарка, а не сте, защото ви е домързяло, а сте обяснили, че шефът ви е извикал спешно… Засрамете се!

По-често казвайте на детето, че го обичате. Възхищавайте му се. Не му давайте за пример другите, поощрявайте го, когато то е направило нещо страхотно.

Три истини в защита на малкия лъжец:
– невероятно, но факт: децата, които по-често фантазират и разказват небивалици, се ползват с по-голяма популярност в училище;
– известната американска психоложка Белла де Пауло е доказала, че хората, които обичат да послъгват, се справят по-добре със стреса в ежедневието;
– професията, в която най-много се „лъже“, е мениджър по продажбите – колкото по-голям виртуоз сте в убеждаването, толкова по-нагоре ще се качвате по стълбичката на служебния успех!

Leave a Reply

%d bloggers like this: