Да помогнем да малчо да пребори стреса

Животът ни е изпълнен със стрес. За да растеш и да се развиваш, трябва да опитваш нови неща. Борбата, преодоляването на трудностите, неуспехите възпитават увереност в собствените сили.

Ползата от това обаче е нулева, ако сме в постоянен и хроничен стрес. Напрежението може да предизвика редица проблеми. От главоболие през разстройство до проблеми с храносмилането. Емоционалното натоварване пречи на децата да се радват на новите открития и знания.

Травматичният стрес може да предизвика депресия, тревога, изолация или агресия.

Как да помогнете на малчо?

Психолозите дават няколко ценни съвета.

Бъдете до него

Според Джон Боулби, създател на теорията за привързаността, за пълноценното развитие на децата е важно те да усещат вашата близост. Страдащото от травматичен стрес дете е изплашено, дори без причина. Вашето присъствие може да облекчи състоянието му. Самотата засилва страха.

Бъдете внимателни

Детето, страдащо от травматичен стрес, е лесно ранимо и с разклатена нервна система. Ние рядко говорим за емоционалната безопасност. За да я осигурите, внимавайте с какъв тон говорите, използвайте контакта с очи, езика на тялото. Бъдете ласкави, избягвайте резките движения.

Играйте си повече

Игрите стимулират системата за социално взаимодействие и ни помагат да се отпуснем. Играта повишава самочувствието, помага на детето да се успокои, да общува по-лесно, да обменя положителни емоции, да бъде активно.

Помогнете му да формулира чувствата си

Описвайки емоциите с думи, ние понижаваме нивото на стрес и напрежение. Можете да покажете картички с лица, изразяващи различни емоции. И да го накарате да ви посочи тези, които са най-близо до чувствата, които изпитва в момента. Можете да гоставите да рисува.

Помогнете му да изразходва енергията си

Емоциите създават енергия. Важно е тя да бъде освободена. Иначе се натрупва и не води до нищо добро. Когато детето се намира в опасност, мозъкът създава усещане за страх. А страхът изпраща сигнали за бягство. Но ако детето не може да избяга на безопасно място, енергията остава затворена в тялото му и води до симптоми на травматичен стрес. Затова е добре да помогнете на малчо да изрази чувствата си – чрез игри, фантазии, истории, които да си разказвате. Не се притеснявате да експериментирате.

Прегръщайте го често

Така помагате на нервната система да се успокои. Важно е да следите за реакциите – детето трябва да бъде спокойно, не напрегнато в обятията ви.

Помогнете му да разбере какво се случва

Не го лъжете. Ако детето преживява, например, временната раздяла с родителите си, можете да го успокоите, че с тях всичко е наред и то скоро ще ги види. Важно е да му обясните, че не е виновно за нищо, че е важно и нужно.

Leave a Reply

%d bloggers like this: