Правилата правят семействата успешни и щастливи

Може би си мислите, че домът е място, в което можем да се отпуснем, без да се притесняваме за своето поведение. Така е. Но все пак, правила трябва да има. Защото те стоят в основата на „доброто семейство”, казват специалистите.

Разбира се, правилата не са само за децата! Те важат за всички. И ще помогнат животът ви да бъде по-хармоничен, защото така всеки член на семейството ще знае каква е отговорността му спрямо другите.


Правилата ни помагат да превърнем ежедневната рутина в предсказуема, правят семейството успешно и щастливо.
Кои, според психолозите, са най-важните семейни правила, които трябва да спазваме?

Хранете се заедно. Семейство, което закусва или вечеря заедно, остава заедно. Хранете се на масата, не на дивана. Изключете телевизора. Оставете мобилните си телефони далеч. Важно е всички да се хранят спокойно и съсредоточено. Сервирайте толкова, колкото искате да изядете. Не бързайте. Вечерята е времето, в което можете да обсъдите деня си. След като се нахраните, нека всички ви помогнат да вдигнете масата и да почистите.

Пътувайте безопасно. Спазвайте правилата на пътя. Независимо колко много бързате, сложете колан, заключете вратите, не говорете по време на шофиране и не четете съобщения на мобилния. Ако сте с бебе, непременно сложете колан на кошчето. Ако сте с дете, трябва да имате столче. Помолете членовете на семейството да се грижат един за друг. Не забравяйте, че вие давате пример на децата си.

Бъдете любезни, уважаващи и състрадателни. Говорете учтиво – независимо дали това се случва с членовете на семейството или с непознати. По възможност не викайте, дори, когато сте ядосани. Научете децата да се справят с гнева като им дадете възможност да го правят – с рисуване, изчакване, с броене до десет…Обяснете им значението на думичките „моля”, „благодаря”, „съжалявам”. Научете ги да уважават възрастните хора, хората, които са със специални потребности, животните.

Разпределяйте домашните задължения. Трудно е, понякога почти невъзможно да почистите дома си след тежък работен ден. Много по-лесно ще бъде, ако вашите близки ви помогнат. Един може да прахосмукира, друг да забърше праха, трети да изглади дрехите. Включете децата активно в процеса по почистването.

Научете ги да искат разрешение, когато излизат навън. Важно е да има граници, които децата ви да спазват. Включително реални – у дома и извън него. Важно е да знаете кога излизат и къде отиват. Важно е те да знаят докъде могат да стигнат сами и при какви условия. Важно е да знаят, че не се разговаря с непознати, не се тръгва с непознати, не се приемат лакомства. Живеем в страшен свят, в който се случват много лоши неща. Подгответе децата си да внимават и да се пазят.

Спазвайте хигиената. Тя започва от дома. Научете децата си да се мият сутрин и всеки път, когато се прибират у дома, когато са пипали мръсни неща навън. Изхвърляйте боклука всеки ден. Почиствайте тоалетната.

Това са базовите правила, важни за съществуването на всяко семейство, според психолозите. Разбира се, има и други. Като: прибирайте обувките си, гасете лампите, когато излизате от стаята, слагайте мръсните дрехи в коша за пране, изключвайте телевизора, ако не го гледате, проверете вратата дали е заключена, когато излизате…

Leave a Reply

%d bloggers like this: