Любопитно

Първата кукла „Барби“ със Синдром на Даун

Компанията за играчки „Мател“представи първата си кукла Барби, която представлява човек със Синдрома на Даун, предаде Асошиейтед прес.

„Мател“ си сътрудничи с Националното дружество за синдрома на Даун, за да създаде Барби и да „гарантира, че куклата точно представя човек със синдрома на Даун“, заявиха от компанията.

Дизайнът на новата Барби е направен под ръководството на НДСД, заявиха от „Мател“. В допълнение към изобразяването на някои физически характеристики на човек със Синдром на Даун, дрехите и аксесоарите на Барби носят специално значение.

Синьото и жълтото на роклята на куклата, придружени от пеперуди, представляват символи и цветове, свързани с информираността за синдрома на Даун. А трите шеврона на колието на Барби символизират това, че хората със Синдром на Даун имат три копия на 21-вата си хромозома, казват от „Мател“.

Освен това Барби носи ортопедични обувки за глезените, които някои деца със Синдром на Даун използват.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията Синдромът на Даун е „най-често срещаното хромозомно състояние“, диагностицирано в САЩ днес. Всяка година в страната се раждат около 6000 бебета със Синдрома на Даун, казват от ЦКПЗ.

Новата кукла Барби, представляваща човек със синдром на Даун, е част от линията Fashionistas 2023 на „Мател“, която има за цел да увеличи разнообразието и приобщаването. Предишните кукли, които са били представени в линията Fashionistas, включват кукла Кен с протеза на крака, Барби със слухови апарати и кукли със заболяване на кожата, наречено витилиго.

Leave a Reply

%d bloggers like this: