От какво се страхуват децата и как да им помогнем

Няма човек на света, на когото чувството на страх да е непознато. Страхът и тревогата са „най-противните“ от всички човешки емоции, казват психолозите. Особено, когато си малък!

Първото, с което се сблъскват новородените, появявайки се на бял свят, е страхът – няма я топлата утроба на мама, чуват се силни и непознати звуци, светлината е ярка, някой ги докосва… И те плачат.

Не се изненадвайте, ако детето ви се страхува от звука на прахосмукачката, пералнята, кафе-машината. Не ги корете за това, че ги е страх, че ще ги изоставите. Децата не разбират много от нещата, с които се сблъскват, и приемат всичко много емоционално.

На всеки етап от тяхното развитие, малчуганите изпитват различни страхове.

От раждането до навършване на 6 месеца: страх от силни звуци, от бързи, резки движения от страна на околните,от падане и загуба на поддръжка. Това е свързано основно с паметта им от страховете, изпитване по време на раждането.

От 7 месеца до 1 година: плашат се от шума на работещата прахосмукачка, от отсъствието на мама, от чужди хора. Понякога изпитват безпокойство при смяна на обстановката, при преобличане, от височини. Шумът от струята на душа също може да предизвика страх…
Съвет: ако детето нервничи при контакт с непознати, опитайте се да му покажете, че сте с него – прегърнете го, гушнете го, погалете го. Направете масаж на гръбчето и коремчето.

От 1 до 2 години: децата се страхуват от раздялата с мама и татко, от непознати хора, от травми, тормозят ги нощни кошмари. Основният им страх е тъмнината, затова винаги оставяйте нощната лампа да свети.

Един от най-големите детски страхове е този, че родителите не ги обичат. Никога не заплашвайте детето, че ще го изоставите. Нито на шега, нито сериозно. Често в магазина или навън чуваме майки и баби да казват: „Ела бързо, че ще те оставя тук“. НЕ ГО ПРАВЕТЕ. Така загнездвате в душата на детето страха, че ще го изоставите. Това е изключително страшно за едно малко дете и може да му нанесе непоправима травма.

До 3-годишна възраст децата се страхуват от липсата на родителска любов, от непознати връстници, от смяна на обстановката, от промяна в начина на живот, от животни… Това е възрастта, в която малчуганите започват да се страхуват от големи по размер предмети и обекти – кранове, машини. Най-големият страх, естествено, е от раздялата с близките.
Съвет: ако ви се наложи да заминете, обяснете на детето, не изчезвайте от дома през нощта, докато то спи, или докато е на детска градина. Обяснявайте, говорете, гушкайте. Направете така, че то да усети любовта ви. Останалото ще бъде разбрано – със сърцето.

Leave a Reply

%d bloggers like this: