Любопитно

Честваме Деня на християнското семейство

Днес църквата чества празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство и младеж.

Въведение Богородично е един от големите вселенски празници.

Според Светото писание на този ден родителите на 3-годишната Мария я завели в Йерусалимския храм и отдали в служение Бога.

Църквата е приела празника и за Ден на християнското семейство. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за света и за добродетелите, на които се крепи животът ни. Семейството е онова свещено общество, в което се учим на любов, на споделяне, на грижа за другия.

Църквата е приела празника и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови домакините.

Според народните поверия, на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото – сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата.

Leave a Reply

%d bloggers like this: