Приемайте въпросите „защо“ сериозно

С развитието на речта, се развиват и двете полукълба на мозъка на децата. И в момента, в който те започнат да говорят, се появяват и първите въпроси за света.

Как мислите – колко „защо“ пита малчо всеки ден? Учените са пресметнали, че наследникът ви средно пита „защо“ 250 пъти. Добре е да имате отговор на въпросите му. Дори да не знаете нещо, намерете време да проверите в енциклопедията – най-добре заедно. Така ще възпитате и любознателността му, и любовта към книгите.

А експертите съветват никога да не се отнасяте с насмешка към това, което детето ви пита. Дори да е най-смешното и абсурдното. Той се учи, пита, иска да знае. И може да го обидите или дори травмирате, ако му се присмеете.

Колкото и да сте уморени, намерете време да проверите отговора на въпроса. Или да отговорите подобаващо изчерпателно.

Не се притеснявайте, че не знаете. Не сте пред черната дъска. Ето ви удобен случай и вие да научите нещо ново. Използвайте справочници, интернет, книги. Търсете заедно.

Не бързайте. Бъдете точни и подробни. Някои въпроси изискват по-подробен отговор, който да бъде допълнително обяснен. А понякога е достатъчен и кратък, простичък отговор.

Стимулирайте малчо да разговаряте. Диалогът стимулира неговото логическо мислене. Попитайте го какво мисли той по въпроса. Какво и неговото обяснение.

И най-важното – отговаряйте с желание и удоволствие.

Leave a Reply

%d bloggers like this: