Училище за родители

Ролевите игри започват след третата година

Ролевите игри са изключително важни за развитието на малчо. Ако детето има достатъчно опит с тях, то ще си измисля само занимания; ще му бъде по-лесно в училище; ще общува по-лесно с връстниците си; по-лесно ще си намира приятели; ще учи с интерес; ще се справи по-добре – по-ориентирано, с избора на бъдеща професия… 

Кога да започнете? Психолозите тук са единодушни – след навършването на третата година. Тогава интересът към заобикалящия го свят става наистина голям и по-сериозен.

Как да започнете? Първо разберете кои от темите представляват интерес за вашия наследник. Дали той обича да бъде продавач в магазина или да изследовател в гората, дари иска да наблюдава звездите или пък да е дресьор в цирк След като уточните темите, подгответе реквизита. И, да, времето за подготовка на реквизита е много по-голямо от това за играта, но не се отчайвайте:) Децата имат нужда от тези игри, те подобряват социалните им умения.

С Филип започнахме с „ден ден“ – рожден ден. Той сервира на малката масичка – салфетки, вилици, лъжици, чашки, накрая и торта. Има за всички – включително за хамстера ни и за въображаемия му приятел – къртицата.

Другата ни игра беше „цирк“. Може би защото скоро ходихме да гледаме представление. Обикновено я играем на площадката пред блока. И за нея почти всичко ни е въображаемо. Филип първо постила манежа, за да излязат на него акробатите. После събира постелката и идват животните. Води ми конче, което аз яздя и накрая се покланяме на публиката:)

Честно да ви призная тези игри са изключително забавни и за мен. Защото чрез тях опознавам детето си. Виждам го как расте, променя се мисленето му, възприятията за света. Виждам го как разсъждава и с всеки ден се чувствам все по-щастлива и горда. Така че намерете време за тях – ролевите игри. Те са полезни за малчо и забавни за всички участници.

Leave a Reply

%d