С появата на първото зъбче започва и грижата

Близо 80% от децата у нас имат кариеси още в най-ранна възраст. Не са изключения и случаите на извадени зъби, заради лоша хигиена и грижа. Уви, статистиката никак не е розова. Ето защо кампанията на Оrbit – „Мисия подари усмивка“, в която ще се включат повече от 30 български града, е повече от добра идея.Кампанията е част от глобалния проект Orbit Smile Back на едноименната марка, насочен към подпомагане защитата на детските усмивки, и стартира на 6 март.

В продължение на два месеца специален „зъбомобил“ ще посети повече от 30 града в страната, срещайки се с 10 000 деца на възраст 6-9 години. Всяко дете ще премине през профилактичен преглед с оценка на риска и ще бъде насочено, при необходимост, за последващо лечение към своя личен стоматолог.

Прегледите ще се извършват в училище, като децата ще разберат и как правилно да се грижат за своите зъби, кои са храните, които са рискови и трябва да се избягват, кои са полезни и помагат за запазването на здрава и блестяща усмивка.

„Целта ни е да подпомогнем институциите, специалистите, училищата и родителите в грижата за денталното здраве на децата ни. Детските усмивки са най-ценни и всяка инвестиция в тях е повече от необходима“, заяви Мартин Димитров, бранд мениджър на Марс Инкорпорейтед България.

За периода на кампанията „Мисия подари усмивка“ специален мобилен дентален кабинет ще бъде преобразен в „зъбомобил“ с цялото необходимо оборудване и визия, която е атрактивна и приятна за децата. Детски зъболекари ще извършват прегледите с оценка на риска и ще помагат в обучението на децата за поддържане на устната хигиена.

Партньори на кампанията са дентални клиники ЕО Дент и компанията Pierre Fabre, от която ще осигурят пасти за зъби Elgydium за всички прегледани деца.

И един съвет от специалистите – грижата за детските зъби започва с появата на… първото зъбче. Тогава мама или тате трябва внимателно да го обтриват с памуче, напоено с разредена кислородна вода. Могат да се ползват и специалните напръстници с четка. Първата четка и паста, естествено детски, следва да се появят в живота на наследника ни след появата на първите няколко зъбки. Важно е да бъде създаден навик за грижа за зъбите, казват специалистите. За съжаление повечето родители закъсняват доста и резултатите са плачевни.

Кампанията „Мисия подари усмивка“ стартира в края на 2016 г., когато за период от два месеца, част от стойността на всяко продадено пакетче дъвки Orbit бе отделена за финансирането на кампанията. В рамките на периода бяха събрани малко над 102 хил. лева, които ще подпомогнат осъществяването на този втори етап на инициативата.

Leave a Reply

%d bloggers like this: