Любопитно

Синьо лято с безплатни занимания за малки и големи

Безплатни и разнообразни летни занимания за малки и големи ученици организират във Велико Търново. Своеобразните класове отварят врати на 2 юли и ще продължат чак до края на август. Покрит е целият спектър от изкуства – танци, пеене, свирене, рисуване и пр. Предвидени са дори часове по чужди езици, а за по-големите ученици – и по икономика, запознаване с пазара на труда и кариерно ориентиране. Организатор на всички занимания е общинският детски комплекс във Велико Търново, като финансирането е от бюджета на кметството. Занималните ще са отворени всеки работен ден от 9 до 13 ч.
Самоводската чаршия ще се превърне в детско лятно училище за занаяти. През втората половина на август майсторите в дюкяните и работилниците ще обучават малки чираци. За придобитите умения на финала на училището всеки ще получи специално свидетелство от съответния занаятчия. Планираните занимания ще бъдат по грънчарство, дърворезба, рисуване, кожарство, изработка на бижута, плъсти, бродиране и др.
Лятна фотографска школа за деца организира Марина Чамуркова. Условието е участниците да са на възраст между 8 и 13 години. Сесиите са на 7-8, 14-15 и 21-22 юли. По четири часа във всеки от тези дни малките фотографи ще усвоят своите първи уроци в снимането, ще фотографират исторически забележителности, ще правят и портрети на модели. Най-добрите снимки ще бъдат събрани в изложба. Заниманията също са част от културната програма на община Велико Търново и са безплатни за децата.

Французи и италианци играят с децата на Разлог
Лятната академия отвори врати през юни. Заниманията продължават и през юли и август, два пъти седмично, от 10.00 до 12.00 часа в двора на Историческия музей. С помощта на доброволци от Франция, Германия, Италия, Испания и Азербайджан, както и на уредниците на културната институция, децата ще научат нови неща, ще се запознаят с нови приятели. Ще има песни, танци, игри за работа в екип, рисуване, правене на бижута, дни – посветени на водата, и редица други интересни занимания.

Пантомима, програмиране и фотография в Русе
Общинският Младежки дом към Община Русе ежегодно организира клубове по интереси. Децата от 4 до 8 клас могат да се възползват от лятната детска академия на фондация „Бистра и Галина“, която е безплатна и е с продължителност две седмици. Ежегодно след края на заниманията на децата, които се разпределят в над 10 клуба, програмата завършва с образователна екскурзия. Заниманията са с продължителност 4 часа на ден, а фондацията осигурява всички необходими материали. Тази година академията е от 2 до 13 юли и включва класни стаи „Начално програмиране“, „Пантомима“, „Играем си на куклен театър“, „Рисуване“, „Оцеляване в дивата природа“, „В чудния свят на растенията“, „От нищо нещо“, професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология“, класна стая „Дебати и ораторска реч“, „Фотография“, „Съвременен танц“.
Регионалната библиотека предлага през лятото безплатни обучения по проектите „Търсачи на знания“ и „Силата на знанието“.

Астрономия за малки в Морската градина на Варна
Безплатни занимания за малки и големи ученици, които прекарват лятната ваканция във Варна, са организирани в 12 общински училища и центрове за подкрепа на личностното развитие. В общинските училища децата могат да запълнят свободното си време с викторини и състезания, рисунки на асфалт, уроци с игри по гражданско образование, история, екология, английски език, информационни технологии, изобразително изкуство и др.
Обсерваторията „Николай Коперник“ в Морската градина предлага занимателна астрономия през юли и август за различните възрастови групи с „Ваканция под звездите“. Лятно училище „Със забавления и игри – за професиите научи“ провежда за групи по 20 деца през лятото Центърът за кариерно развитие.
За по-големите ученици на възраст над 16 години привлекателна алтернатива на безплатните летни занимания е включването в Младежката доброволческа служба. С него те имат възможност да полагат доброволчески труд в местни неправителствени организации и институции в различни сфери – екология, изкуство, култура, опазване на историческото наследство, спорт и туризъм, медии, екология, социални дейности. Регистрираните в службата доброволци получават ангажимент за един до два месеца през лятото в организация според предварително заявените интереси. Заетостта им е 5 дни седмично от 4 до 6 часа на ден.
От началото на юни започна да работи най-новата школа „Огнеборец“ към Общинския детски комплекс. Тя се организира по инициатива на местната противопожарна служба със съдействието на Община Варна и Регионалното управление на образованието. Школата е за ученици от III до ХII клас и ще продължи и през учебната година. Тренировките се провеждат три пъти седмично на стадион „Локомотив“. Заявления за записване могат да се подават до 31 август в електронната система на ОДК, като записаните започват да посещават тренировките веднага. Най-добрите 15 момчета и 15 момичета ще участват в представителния отбор на България в Световното първенство по пожароприложен спорт.

Бургас търси нови звезди в курсове по плуване и волейбол
За трета поредна година децата на Бургас ще имат възможност да запълнят лятната си ваканция с различни видове спорт. С наредба на кмета Димитър Николов всички бургаски спортни клубове, които ползват общинска база, ще имат задължение да предлагат безплатни начални обучения за подрастващите през летните месеци. Така хлапетата и младежите ще могат да тренират футбол, плуване, волейбол, баскетбол, хандбал. Целта е децата да имат още по-достъпни възможности за участие в занимания с физически упражнения и спорт, а свободното им време да се уплътни по смислен начин. Освен това така местните отбори ще могат да открият млади и перспективни състезатели, които впоследствие да бъдат поощрени в развитието си.

Leave a Reply

%d bloggers like this: