Сбогом, следобеден сън!

„Мамо, не искам да нанкам“… Как да разберете дали вашият наследник вече е готов да се откаже от следобедния сън?
Има конкретни признаци, по които можете да отгатнете отговора на този въпрос.

Признаци, че детето вече няма нужда от съня следобяд:
# Трудно заспива вечер – не можете да го сложите в леглото по-рано от 21.00, 22.00 или 23.00 часа? Малчуганът е пълен с енергия и не дава признаци за умора.
# Съпротивлява се през деня, не иска да спи. Ако преди след сутрешната разходка наследникът ви умаломощено е лягал в креватчето си, сега всячески се опитва да не го прави.
# В добро настроение е. Децата, които нямат нужда от дневен сън, се държат нормално до вечерта, не капризничат и не са раздразнителни.
# Лесно се събужда сутрин. Ако детето спи спокойно цялата нощ и сутрин се събужда само в добро настроение, значи трябва да забравите за дневния сън.

Има нужда от почивка, когато…:
# Лесно заспива през деня.
# Реагира положително на съня, заспива лесно, или пък се съпровлява малко, но когато заспи, спи повече от час-час и половина.
# Ако не е спало, през втората половина от деня е капризно, раздразнително, трудно е да му се угоди.
# Заспива в колата.

Понякога прекалената енергия е признак, че малчо има нужда от сън. Преумореното дете често е хиперактивно и шумно.

Как да се откажете от дневния сън?
Направете го постепенно. Първоначално го оставете да си полежи в леглото, да си почине, прочетете приказка. После започнете да играете.
Спазвайте дневен режим – слагайте малчо да си ляга в приблизително един и същи час, така организмът му бързо ще се пренастрои на новия ритъм.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: