Щастието да бъдеш майка или защо блогърите не говорят за това…

И у нас, и по света вече има много известни блогъри, които постоянно радват своите последователи с красиви снимки на малките си, сладки съкровища. Всички обаче знаем, че да бъдеш майка е много повече от красивите, нагласени снимки и видеа.

Има много моменти, в които ти се иска да си заровиш главата в пясъка или просто да те няма.

Моменти като този, в който Филип започна да се събужда всяка сутрин в 1,30 часа с жаловито оплакване, че го боли коремчето. Болката мина след 15-ина минути, в които го люлеех като бебе, гушках, правих масажи, разказвах приказки… И така – една седмица. Недоспиване, умора, притеснения. Докато се разбра, че проблемът е комплексен – нещо преживяваше, не можеше да ходи до тоалетната. И докато го разрешим. С много любов, гушкане и добри думи.

Ситуацията беше кофти и съвсем не за готини селфита!

Не можете да се изкъпете, да си изпиете кафето, да си прочетете книжката, когато на вас ви се иска. Трябва ви доста време да разберете, че няма да настъпи световна катастрофа, ако се отделите от малчо за минута-две. Можете за пет минути да изпиете чаша чай или да хапнете на спокойствие, а после отново да се отдадете на своето мъниче.

Усещате отговорността

От една страна педиатърът ви говори едно, от друга – приятелките. Кого да слушате? И майка ви, и свекървата не остават по-назад. Не сте си и помисляли, че свалянето на памперса и научаването на детето да ака и пишка в гърнето е такъв проблем. Или пък захранването. Постоянно ви учат как да го държите, как да го къпете, как да общувате с него, как да го възпитавате. Отговорността пада върху вас и вие знаете това.

Страдате от тревожност

Обикновено това се случва, когато жената става мама за първи път. Постоянно проверявате дали диша, дали спи спокойно, дали сте пуснали нещата в стерилизатора, всяко петънце по кожата му ви притеснява. Съвременните мами постоянно четат форуми, споделят, коментират. Уви няма спасение от това. Просто периодът трябва да отмине. Но е важно да не преминете нормалното.

Не сте готови за истериите му

Малчо може да се разстрои буквално от всичко – дори от едно паднало листо, от това, че сте разрязали филийката на две, на сте му я дали цяла, от това че сте го завили… Усещате се така все едно преминавате минно поле? Важно е да запазите спокойствие. И да се опитате да не ви пука. Оставете истерията да отмине, а после обяснете, че така не се прави. Не се карайте, не крещете, не се ядосвайте. Детето няма вина, това е просто етап от развитието му.

И – научете се да си разделяте важните неща, да имате приоритети.

Честно да ви призная, времето прекарано с малчо или времето, отделено за вашата почивка, е по-важно от чистия под или измитите чинии. Не обръщайте внимание на половинката си, ако постоянно прави забележки за разхвърляните играчки или прахоляка. Детето ще порасне, после ще можете да оближете дома си. Но няма да можете да се насладите на пухкавите ръчички, на игрите, на вълшебните моменти, изпълнени с разговори за живота с най-близкото ви същество на този свят.

Важно е усещането за близост, за любов, което се създава сега – докато то расте. Не снимките, не нагласените фотосесии, нито публикациите в Инстаграм. Важно е онова чудно чувство в сърцето, че си обичан, че си имал най-прекрасната мама на света, която е била до теб, когато си имал нужда от нея!

Ще се радвам да споделите с нас своя опит и усещане!

Leave a Reply

%d bloggers like this: