Витамин B12 е важен за развитието на детския мозък

Недостигът му затруднява изпълнението на логически задачи.

Малките деца, които имат дефицит от витамин B12, се справят по-зле с логически задачи, трудно редят пъзели, бъркат буквите и по-бавно се ориентират в чувствата на връстниците си.

Ниските нива на този витамин в бебешка и детска възраст водят до по-слаби резултати, когато малчо навърши 5 години, установиха норвежки учени, цитирани от Medical Xpress.

И предишни проучвания са доказали, че има връзка между нивата на витамин В12 и развитието на мозъка, както и че недостигът му в детската възраст може да забави развитието на познавателните способности.

В бедните страни, в които бременните ядат по-малко месо и продукти от животински произход, дефицитът на витамин В12 е често срещан.

Учените изследвали образци от кръвта на 500 деца от Непал, за да проверят нивата на витамина, а след 5 години хлапетата минали и на тестове за интелектуално развитие.

Така открили тясна връзка между дефицита на витамин В12 и развитието на мозъка. Ниските му нива според изследователите, забавят развитието. Те уточняват, че установеният дефицит при децата не бил много голям, но нивата на витамина били под нормата, препоръчителна за възрастта.

Leave a Reply

%d bloggers like this: