Внимавайте с жегите!

Официално лятото дойде. Жега е, а на много майки, включително на мен, не им се стои вкъщи в часовете, когато слънцето е най-силно.

За съжаление малчовците понасят горещините доста по-трудно от нас. Затова бъдете изключително внимателни.


С Филип няма ден, в който да не сме си показали носовете навън. Обичаме да се разхождаме, а той – да спи на открито. Обикновено това се случва в някой парк или градинка, но е възможно да сме и по улиците, вършейки неотложните дела на мама.

Досега нямах проблеми, защото времето явно беше сравнително хладно. Но откакто жегата стана непоносима – 34-37 градуса, слънчо оклюма. Изплаших се, когато вдигна температура. Първата вечер – 38 градуса, втората – 37,5. Помислих, че съм го претоплила. Бързо го уввих в мокра кърпа, сложих и компрес на главата – кърпа, напоена със студена вода и оцет. На третия ден нямаше и помен от температурата. Но синът ми отказваше да се храни с апетит, а усмивката, която преди не слизаше от лицето му, сега беше някак изкуствена.

След още два дни се появи и обривът. Бях почти сигурна, че е от жегите, но реших да не рискувам – отидохме до педиатъра. Строга жена, на средна възраст. Както и предполагах, оказа се, че е от жегите. Написа ни рецепта – витамин С и Калциум глюконикум. Второто се давало при алергии…

След случката намалих обема дрехи, с които го навличам за разходката. Започнах да давам по-често вода. Сложих чадърчето на количката. И от време на време мокря лицето му с вода, да се разхлади.

Сега сме в очакване обривът да отшуми.

Leave a Reply

%d bloggers like this: