Защо детето не говори, а вече е на 3 години…

Много малчугани на три вече знаят стихчета и помнят част от приказките, които сме им разказвали. Но има и такива, които на три трудно изричат думичките и правят изречения. Имайте предвид, че момченцата проговарят по-късно от момиченцата. По принцип.

Психолозите дават няколко ценни съвета за всички родители, които са обезпокоени. Защото изход от ситуацията ще ви дадат именно специалистите.Те посочват няколко причини, които могат да споят в основата на проблема…

Физиологията. Една от причините детето да не говори на три години е наличието на нарушения в слуха или забавено общо развитие, свързано с недоносеност или наследственост. Посетете педиатъра си и той ще ви насочи към специалист. Понякога виновни за ситуацията са психологически или социални фактори, които трябва да бъдат отстранени, за да има напредък.

Възпитанието. Някои майки толкова силно обичат децата си, че ги лишават от възможността да изразят себе си. Децата просто нямат мотивация да проговорят. Да, звучи странно, но е абсолютно възможно. Затова забравете за суперопеката.

Травма. Децата чувстват, че не са интересни за възрастните. Ако в живота им има пренасяне на ново място, болест, развод, това се отразява на развитието.

Липса на достатъчно внимание. Много от родителите са прекалено заети, за да се занимават с развитието на децата си. Те включват телевизора, дават таблет или игра и така си осигуряват необходимото им спокойствие, за да седнат да работят… Ами с кого да разговаря детето?

 

И така – към кого да се обърнете? Към педиатъра на първо място. Той ще ви насочи към логопед или психоневролог. Първият ще проведе тестове, за да установи степента на развитие на говора. А вторият ще постави най-точната диагноза.

Leave a Reply

%d bloggers like this: