Още нещо по темата… Как да насърчите детето да говори?

Има няколко начина да направите това, казват психолозите. На първо място, говорете му често. Когато сте навън, посочвайте различни обекти – дърветата и растенията в парка или различни плодове и зеленчуци в магазина за хранителни стоки, изричайки имената им.
Бъдете търпеливи. Не бързайте да настоявате да казват думите правилно, преди те да са започнали да говорят въобще по-уверено.

Не карайте детето да говори, ако то не иска.

Помогнете му да подобри речта си. Задавайте въпроси като: „Знам, че искаш това. Какво е?“

Четете приказки, използвайте различни интонации. Добавяйте жестове. Пеенето и произнасянето на рими също са добра стимулация.

Вие питате, специалистите отговарят…

Двегодишният ми син не казва нито дума… Какво трябва да направя?
Ако сте загрижени, че речта на сина ви е забавена, говорете с неговия лекар. Ако има закъснение при говоренето, важно е да определите причината за това, за да може детето да получи съответната помощ навреме. Особено, ако става въпрос за проблем със слуха. Това също ще помогне да се намали всяко чувство на неудовлетвореност, което детето може да изпитва, защото не може да комуникира устно. След като лекарят установи, че синът ви може да има забавяне в развитието на говора, ще бъдете насочени към аудиолог (лекар, който има професионални познания за физиологията на слуха) и терапевт, специализирал в работата с деца. Ако действително съществува проблем, ще бъде назначен план за лечение, който да помогне на наследника ви.

Моята 3-годишна дъщеря заеква, когато се опитва да ми каже нещо. Трябва ли да се притеснявам?
Заекването при малки деца, под 4-годишна възраст, често е част от нормалното развитие на речта и няма повод за тревога. Мозъкът на детето се развива толкова бързо и поглъща толкова много нови думи, фрази и изрази, с които устата и речта просто не могат да се справят. Не забравяйте да бъдете търпеливи, оставете дъщеря си да каже това, което иска да сподели с вас, дори ако това отнема малко повече време. Не завършвайте изреченията вместо нея. Ако заекването й продължи повече от шест месеца, влошава се или я кара да се чувства зле, говорете с лекар.

3-годишният ми син не произнася правилно някои думи. Това нормално ли е?
Съвсем нормално е за едно малко дете, което се учи да говори и да формира определени звуци – да има затруднения с произношението. Типичните затруднения могат да включват изричане на определени букви или определена комбинация от звуци. Продължете да моделирате правилното произношение. Ако все още изпитва затруднения при произнасянето на някои звуци след навършване на 5-годишна възраст или показва неудовлетвореност от речта си, говорете с логопед.

Leave a Reply

%d bloggers like this: