Защо лъжат децата?

Те започват да говорят неверни неща още в съвсем ранна възраст. Но това трудно могат да бъдат нарече лъжи. Малчуганите по-скоро откриват силата на въображението и фантазиите. С лъжата родителите се сблъскват доста по-късно – към 7-8-годишна възраст.

КОГАТО ДЕТЕТО Е НА ВЪЗРАСТ ОТ 3 ДО 5 ГОДИНИ

Тригодишните малчугани започват да осъзнават силата на фантазирането. Те си измислят разни небивалици и вярват в тях. Не се съмняват, че редом с тях живеят елфове-невидимки и добри феи, страшни чудовища и призраци. С помощта на въображението децата създават своя собствена вселена. А в нея предметите са живи  – плюшените мишки, говорят, обувките пътешестват сами, а колите и куклите разказват истории…

Ние, възрастните, умеем да правим разлика между сън и действителност. За децата обаче реалното и нереалното се преплитат. Разбира се, ако синът ви скача с пръчка из хола, мислейки, че язди кон, и вие му покажете истинско конче, детето веднага ще направи разликата. Но за него пръчката все пак ще си остане… конче. И вие не можете да промените този факт. Разликата между измислица и реалност ще стане по-ясна, когато детето порасне и натрупа повече информация за света около себе си.
„Често децата решават психологически проблеми с помощта на фантазиите си. Справят се с обидите в детската градина или училище, с лошите приятели и съученици или променят ситуацията, както на тях им харесва повече. В този смисъл фантазиите могат да се превърнат и в своеобразна самотерапия”.

Как да постъпите? На тази възраст децата все още не могат да лъжат – т.е. не могат да говорят неистини осъзнато. Те могат да фантазират. А това не само е позволено, но е и необходимо. Въображението развива творческите способности, интелекта, паметта, помага да опознаем света около нас, да се справим с тремогите и страховете си. Не разубеждавайте малчугана, че под леглото му няма чудовище или че феите не съществуват. Ако е необходимо, успокойте го, но не му отнемайте вълшебния свят на фантазиите. Във всяко дете живее един малък изследовател, откривател на философския камък, на безценни съкровища. Включете се в играта, влизайте в роли.

КОГАТО ДЕТЕТО Е НА ВЪЗРАСТ ОТ 6 ДО 12 ГОДИНИ

Растейки, то не само усвоява полезни навици, но се учи да хитрува и лъже. Лъжите помагат на децата да се справят с различни проблеми – да скрият дадени обстоятелства, за които ги е страх да кажат, да скрият постъпки, да придадат значимост на собствената си личност или действие, опитвайки се да угодят на човека срещу тях – най-често това са родителите.


Ако детето лъже, за да избегне наказание… Не бързайте да го разобличавате. Първо се опитайте да разберете каква е целта, която е преследвало. Създайте в семейството позитивна атмосфера, помогнете на детето да се чувства спокойно и безопасно. Така, когато то сгреши, няма да се страхува да сподели с вас. Детето трябва да знае, че винаги ще има във ваше лице приятел, поддръжник, а не източник на гняв, унижения и лоши емоции.


Ако детето лъже, защото се страхува, че няма да оправдае очакванията ви… Това се случва в семейства, където мама и татко имат прекалено големи очаквания към чедото си. То не може да бъде идеално, винаги да бъде на ниво в училище, у дома, в спорта, в творческите ателиета. Детето често не може да се справи с тези очаквания и започва да лъже. Лъже, зада не разстрои мама, тате, баба… Ако искате наистина да възпитате силна личност, която може да се справи с всяко препятствие в живота, позволете му да греши и да се учи от грешките си. Нали не искате да отгледате нещастно дете, което цял живот ще стада от мисълта, че не е достатъчно добро, достатъчно достойно за мама и тате?


Ако детето лъже, за да подражава на… вас… Да, има и такава вероятност. Със сигурност ви се е случвало да се обадите в работата и да излъжете, че сте болни, защото искате да отидете някъде със семейството си. Това е лош пример, който децата ни копират. И след като са го видели от вас, за тях това не е лоша постъпка, напротив. Т.е. ако не искате децата ви да правят лоши неща, не ги правете и вие.

Leave a Reply

%d bloggers like this: