5 фрази, които е по-добре да избягваме

Казваме нещо, а децата ни правят точно обратното. Защо се получава така? Често придаваме тези несъответствия на кризите във възрастта, на умората, на характера на малчовците. Всъщност се оказва, че родителите са царе в избирането на неподходящи фрази. Често това се случва, когато самите ние сме в стрес, криза или безкрайно уморени. Децата бързо възприемат всичко, което им казваме, буквално. А ние се опитваме да прикриваме уж „добрите” си намерения. Но е по-добре да не го правим.

Всичко е наред. Забележителна фраза, която обикновено използваме, когато детето падне, плаче или иска да го гушнем. Ако има проблем с друго дете или страда, заради външността си. В подобни случаи тази фраза звучи като „чувствата ти са глупост, веднага спри да хленчиш”. Родителят иска вероятно да каже, че с времето всичко ще се подреди, но това едва ли успокоява наследника му. След думите „всичко е наред, безпокоиш се за глупости” детето се чувства така, сякаш чувствата му не са важни за вас.
По-добре е… да го гушнете, изслушате, измислите план за действие, ако има нужда от вашата помощ.

Погледни, при Петърчо всичко се получава, както трябва. Когато сравняваме децата с връстниците им, ние формираме в тях ниска самооценка и неувереност. Това по никакъв начин няма да помогне на детето да стане по-добро или да се стреми да постигне повече. Напротив. Детето ще започне да се съмнява в любовта на родителите си, защото те хвалят друго дете, не него… А после ще се чудим защо то е така чувствително към критиките ни и не се учи от грешките си.
По-добре е… въобще да не го сравнявате с никого.

Престани да мрънкаш. Когато имате малко дете, не е лесно да не казвате подобни неща. С постоянните си желания, молби и умора, децата понякога могат да ни подлудят. Но нека не забравяме, че и ние сме били деца. И с порастването се научаваме да се държим така, както са искали от нас. Но няма как това да стане, когато сме на две или три години.
По-добре е… да се успокоите, да ги оставите да си поплачат, да ги успокоите, ако можете и да отвлечете вниманието им.

Побързай! Това е най-безполезната фраза за децата на възраст до 6-7 години. Те имат свой ритъм, свои етапи на развитие, свой темперамент.
По-добре е… да си изработите дневен режим, който ще ви помогне да „пестите време”

Забранявам ти да играеш на таблета/да гледаш телевизия. Притеснени сте, че малчуганът прекарва много време пред екрана. Но всъщност тези забрани са абсолютно безсмислени. Те подриват авторитета ви и настройват детето срещу вас. Особено, когато сами сте дали на детето таблета, за да гледа филмче, докато вие свършите нещо набързо…
По-добре е… да измислите нещо като план-програма – кога и по колко може да гледа телевизия или да играе на таблета.

Leave a Reply

%d bloggers like this: