7 от най-невероятните училища в света

Да си ученик в тях е истински празник. Не приличат на нито едно друго школо, което познаваме. А възпитаниците им постигат завидни резултати. 

Училището „Самърхил“ във Великобритания
Тук можете да влизате в тези часове, които са ви интересни. Всичко е по желание. Децата сами решават какъв обем материал да изучават. Заедно с учителите те управляват училището, издават закони, наказват нарушителите. Концепцията е дело на Александър нил през 1921 г., според който свободата е единственото нещо, което прави децата щастливи. „Самърхил“ е интернат, който съществува успешно вече 100 години. „Всичко, което ви трябва, е вяра – вяра в детето, в това, че по природа то е добро, вътрешно мъдро и реалист“, казва още създателят на идеята.

ALPHA ALTERNATIVE SCHOOL в Канада
То е живото доказателство, че училища като „Самърхил“ могат да съществуват навсякъде по света. „Алфа“ е открито през 1972 г. и в него действа изцяло демократичен подход на обучение. За разлика от „Самърхил“ обаче, „Алфа“ е обществено училище, достъпно за всеки. канадските преподаватели използват различни методики в работата си, в това число и системата Монтесори. Към всяко дете се търси специален подход, а съдейки по резултатите, получава им се добре.

Общественото училище MOUNTAIN MAHOGANY в САЩ, Албакърки
Странното тук е, че в него се влиза след… лотария. На сайта на училището се попълва специален формуляр и след това започва чакането. Принципите на обучение са три – удоволствие, безопасност, емоционално развитие. Освен стандартните предмети, се изучават още градинарство, кулинария, шев и кройка. Програмата и концепцията се основават на неврологични изследвания, според които за качественото обучение са необходимо активно участие и позитивна атмосфера. Затова се работи тясно и с родителите.

Училището WESTWOOD в САЩ, Далас
Днес системата Монтесори не изненадва никого, но да се открие училище, което години наред работи по нея е трудно. В Далас то съществува от почти 30 години. Принципът на обучение е основан на китайската поговорка: „Забравям това, което чувам, помня това, което виждам и знам това, което правя“. Спазват се основните принципи на обучение на системата Монтесори – създава се специална среда, изпълнена с обучителни материали, а ученикът сам решава с какво да се занимава. Децата си помагат едно на друго, има дори създадена специална система за наставничество.

SCHOOL OF THE FUTURE – САЩ, Филаделфия
„Училището на бъдещето“ залага на новите технологии. Децата използват свободно смартфони, таблети, ноутбуци, имат постоянен достъп до интернет. Няма черни дъски, а „умни“. Основният принцип на работа е да се учи не само в клас. създадени са специални общества, които имат за цел да обединяват и присъединяват учениците към различни идеи.

TINKERING SCHOOL – САЩ, Сан Франциско
Това е училището на майсторите – децата тук постоянно строят и изобретяват разни неща. Лодки, атракциони, всичко, което може да роди въображението ви може да бъде създадено тук.

Международната академия по метода Судзуки и Институт за изследване на таланти – Япония
Тук учат музика от много малки. Според Шиничи Судзуки, всяко дете говори свой собствен език. И ако се намира в правилната среда, то може самостоятелно да се научи да свири на даден инструмент. От самото си рождение децата трябва да са обградени с музика. Когато станат на 3-4 години, те започват да слушат и наблюдават, което може да продължи половин година и повече. И когато са достатъчно мотивирани и готови, могат да вземат в ръка инструмента и да започнат да се занимават професионално с него. Училището става популярно през 1955 г., след концерт в Токио, участие в който вземат 1200 малки цигулари, свирещи в унисон…

Leave a Reply

%d bloggers like this: