Бременност и ражданеСъвети за здраве

Без алкохол от 6 месеца до година, ако искате да ставате родители

Бъдещите бащи трябва да се откажат от алкохола шест месеца преди зачеването на дете, за да предпазят потомството си от вродени сърдечни дефекти, пише в. „Дейли стар“, позовавайки се на мета анализ, направен от китайски учени.

Специалистите са анализирали 55 изследвания, публикувани между 1991 и 2019 г. и обхванали 41 747 бебета с вродени болести на сърцето и 297 587 здрави деца. Изследователите са отчели и фактори, сред които здравето и начинът на живот на родителите, посочва БТА.

Анализът показва, че употребата на алкохол от мъжете преди зачеването е свързана с 44 процента по-висок риск от проблеми със сърцето за нероденото дете.

Същевременно жените, които са консумирали алкохол преди зачеването и през първото тримесечие на бременността, увеличават вероятността от развитие на фетален дефект с 16 процента.

Злоупотребата с алкохол е свързана с 52 процента по-висок риск за мъжете и отново с 16 процента за жените. Разбира се, това не е покана към бъдещите майки да продължават смело да „надигат чашката“, отбелязват авторите на изследването.

Според тях мъжете трябва да обявят „сух режим“ поне шест месеца преди зачеването на дете, а жените – година, за да сведат риска до минимум.

„Употребата и злоупотребата с алкохол от страна на бъдещите родители е високо рисково и опасно поведение, което не само увеличава опасността бебето им да се роди със сърдечен дефект, но вреди сериозно и на собственото им здраве. Наблюдавахме постепенно увеличаване на риска от вродени сърдечни дефекти в резултат на повишена консумация на алкохол от страна на родителите“, казва д-р Цзяби Цин от Колежа по обществено здравеопазване Сянгуа.

Авторите отбелязват, че изследването им е базирано върху наблюдения и не установява причинно-следствена връзка.

Leave a Reply

%d bloggers like this: