Училище за родители

Игрите са важни за развитието на децата

Лятото е сезонът на игрите. На онези игри – свободните, дивите, цапащите… Игрите, които според все повече проучвания, са изключително важни за здравословното развитие на малчо.

Те позволяват на децата да използват своето въображение, докато развиват когнитивните, социалните и физическите си умения.

Свободната игра е естествена, непланирана и спонтанна. В наши дни, като родители сме все по-склонни да се намесваме, когато децата играят с други деца, като им помагаме да преодоляват своите разногласия, даваме им идеи за игра, наемаме аниматори, за да ги „спасим“ от скуката.

Така неволно им отнемаме възможностите да решават сами, да развият своите социални умения и въображение, да преговарят и постигат компромиси.

Проучвания показват, че свободната игра променя структурата на развиващия се детски мозък, укрепвайки връзките на невроните в префронталната кора.

Това е областта на мозъка, което е отговорна за решаването на проблеми, вземането на решения, планирането и регулирането на емоциите.

Тъй като неструктурираната игра включва изпробване на различни стратегии без конкретни цели или сериозни последици, децата могат да изпробват различни идеи по време на игра и да видят какво се случва.

От друга страна свободната игра учи децата да имат положително взаимодействие с другите. До скоро учените смятаха, че играта при животните е просто упражнение, за да могат да станат по-ефективни ловци.

Leave a Reply

%d bloggers like this: