Как да изберем слънчеви очила за детето

„До 10-годишна възраст децата са по-застрашени от увреждане в областта на очите. Кожата на клепачите е по-деликатна, а лещите не са толкова плътни, което позволява по-интензивно проникване на слънчевите лъчи“ – обяснява Аделайд А. Хибърт, професор и зам.-председател по дерматология в Хюстънския университет.


Статистиката показва, че 90% от случаите на рак на кожата са причинени от прекомерно излагане на вредните UV-лъчи.

Именно те са виновни и за други очни заболявания в по-късна възраст като перде на очите и макулна дегенерация. Ето защо превенцията на очите трябва да започне още в детството.

И така, как да изберем най-подходящите слънчеви очила за нашето дете? Ето няколко полезни съвета:


* До 6-месечна възраст децата не бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина, но след това слънчевите очила са необходимост.


* Добрите слънчеви очила трябва да предпазват не само очите, но и кожата около тях – колкото повече кожа е покрита, толкова по-добре. Не се притеснявайте от това, че може да изглеждат огромни, по-важно е очите да са добре предпазени!
Търсете очила, които блокират от 99 до 100% двата типа лъчи – UVA и UVB.


* Използвайте удобни за детската площадка очила. Децата бягат, движат се, падат, скачат, блъскат се, удрят се. Очилата им трябва да отговарят на този активен начин на живот.


* Избягвайте стъклени лещи, освен ако не са препоръчани от доктор – пластмасата е по-безопасна. Очилата трябва да са издръжливи на удар и издраскване, стъклата им да не изскачат от рамките, а самите рамки – да са изработени от леки материали, лесни за огъване. Уверете се, че очилата прилепват плътно до лицето.


* Когато купувате очила за хлапето, дайте му възможност да се включи в избора. Все пак то ще ги носи.


* Проверете дали лещите не са надраскани или нямат други недостатъци, които да възпрепятстват зрението.


* Преди да ги купите, уверете се, че са удобни на детето и не му убиват. По-малките деца невинаги могат да изразят, ако изпитват дискомфорт.


* Слънчевите очила блокират само лъчите, които минават директно през лещите. Кожата около очите обаче остава уязвима за тези, влизащи отстрани или отгоре, или отразяващи се в сняг, пясък, вода и др. Ето защо, не забравяйте, че освен очила широкополата шапка също е необходим аксесоар – тя защитава както очите отгоре и отстрани, така и лицето и врата.


* За препоръчване е очилата да бъдат закупени от проверени и доказани оптики.

„Важно е да научим децата още от малки да носят слънчеви очила. Това е същото, като да ги учим да си мият зъбите или да си слагат предпазен колан, докато се возят в колата. Носенето на слънчеви очила трябва да се превърне в добър навик за цял живот“, споделя д-р Хибърт.


от сп. Практическа Педиатрия

Leave a Reply

%d bloggers like this: