Зорница Малева: Майката е тази, която ни учи как да обичаме. Бащата поставя границите. Техните отношения са важни за щастието ви!

Зорница Малева е дипломиран мастер семеен констелатор, консултант по успешни и хармонични връзки, коуч по личностно развитие. Посветила е работата си на лекуване и подобряване на взаимоотношенията мъж – жена и дете – родители. От 6 години работи като холистичен коуч и семеен констелатор. Темата на нашия разговор за проблемите, чийто корени са в детството, как да постигнем това, за което мечтаем и да променим живота си към по-добро.

Запознахме се по повод на книгата, която е написала и представя - "Родителска благословия" 

В нея Зорница разказва своята лична история, от която започва всичко. Търсенето на себе си, решаването на проблемите, които е имала, заради това, че баща й напуска майка й.

Преминах през много труден период, а след това и през много и различни обучения. Информацията, събрана в тази книга, не може да бъде намерена в интернет. А е важна. И затова реших да я събера и поднеса по този начин. Книгата ще бъде много полезна на хората, които се опитват да оправят отношенията си с мъжа/жената или родителите.

„През последните години се занимавах активно с фамилна констелация, имам повече от 600 часа практика, бях коуч, стигнах до Индия, където минах обучение за лекуване на травми.“, разказва Зорница.

И споделя, че всички травми, които носим със себе си и които ни пречат да бъдат щастливи, идват от детството.

От майка си ние се учим да обичаме. А бащата слага нашите граници – връзката ни със света и с парите. Ако един от родителите липсва, ако е изключен от живота ни по една или друга причина от живота ни, се появяват травмите. И ако човек не осъзнае, че причината за проблемите му е в него самия, ако не работи над себе си, той ще обвинява цял живот другите за неуспехите си. И за проблемите си.

„Любовта е в основата на всичко. Тя не само лекува. Тя изважда на бял свят най-доброта, на което сме способни. Тя ни помага да разберем самите себе си. Един мъж и една жена трябва да влязат във връзка само, ако има любов. Всичко друго се надгражда.“, казва още Зорница.

Съществуват три важни Закона на любовта, дадени ни от Берт Хелингер. И ако ги нарушим, не ни чака нищо хубаво… Първият закон е посветен на това, че тези, дошли преди нас, са по-важни от нас, трябва да бъдат зачитани. Но те сами трябва да се справят със своите проблеми. Ние като деца не се намесваме. Вторият закон е посветен на любовта и на това, че никой не може да бъде изключван от системата. Фактите са си факти, те не могат да бъдат променяни, независимо, че не ни харесват, че ни нараняват… И третият, може би най важен, закон, е посветен на баланса да даваш и да получаваш.

В книгата си Зорница ни запознава с ритуала „Родителска Благословия“, който, както казва самата тя, ще „промени живота ви“.

Един от начините, чрез които можем да започнем да се вглеждаме в себе си, и в това, което е вътре в нас, е медитацията.

„Оставайки насаме със себе си, ние чуваме своя вътрешен глас. Чуваме детето в себе си. Препоръчвам всеки да остава поне 5 минутки всеки ден насаме със себе си. Запалете свещ и се загледайте в пламъка. Ще видите какви неподозирани неща ще откриете за себе и за света.“

Възможно ли е да се освободим от старите травми, които носим със себе си и които ни пречат да бъдем щастливи? „Абсолютно е възможно. Аз го направих. Можете го и вие. Не, не е лесно. Ако кажа, че е лесно, ще излъжа. Някои хора се чувстват зле физически, докато работим над проблемите им. Иска се осъзнатост. Осъзнатост, че ние, никой друг, сме отговорни за себе си. Дадени са ни възможности. И от нас зависи да ги реализираме. Нашият партньор идва в живота ни, за да имаме деца, но и за да ни помогне да решим проблема с травмите…“

Моята работа е посветена на лекуване и подобряване на отношенията мъж – жена и деца – родители по метода фамилни констелации. Реално констелациите ни позволяват да освободим товара, който носим от нашите родители във тяхна чест и да подобрим отношенията със собствените си деца, така децата стават спокойни и уверени. Констелацията е много полезна при нервни, трудни и проблемни деца. Както и при хиперактивни деца. Констелацията ни дава възможност да излекуваме и подобрим отношенията с нашия партньор и да стигнем до любяща връзка и брак. При проблеми в отношенията и децата моята книга би била много полезна, както и лична терапия със клиента.

Какво представлява Дървото на желанията?

Дървото на желанията е нещо много интересно. То представлява всички възможности, които са дадени на човек тук, на Земята, и тяхното материално реализиране. Как се прави? Запитайте се какво искате да постигнете в живота си и го запишете на лист хартия. Можете да нарисувате дърво, а отгоре да залепите картинки – нещата, които искате да имате, да постигнете. Ние, хората, сме визуални същества. Имайте предвид, че жените получават всичко чрез мъжете си. А мъжете черпят сила за реализацията си от любовта на жените си – любовта ги активизира, задейства ги.

Зорница провежда доста семинари, семейни констелации. „Да макар и с пандемията да имаше трудности, пак се връщаме към групите на живо. Онлайн работя с целия свят с клиенти, които искат да излекуват даден проблем, било то личен или свързан със травма, или определена трудност, която спира човека да има това, което иска – любов, пари, щастлива и хармонична връзка, добри отношения с децата. Човек трябва да бъде готов да работи върху себе си, да осъзнава, че има проблем. Но не е задължително всеки да иска да работи със себе си. Тук е важното да се приеме съдбата на човека такава каквато е, защото само той може да я носи и да я изживее. Така че ако ние оправим и излекуваме своите травми, които сме се наели да носим от нашите родители от сляпа любов към тях, можем да бъдем щастливи, удовлетворени и да изградим стабилна връзка и щастливи отношения в тяхна чест. Дори и родителите ни да са нещастни, ние имаме рождено право на щастливи семейства и любовта. По този начин ние променяме родовите модели за следващите поколения и за нас самите тук и сега.“

„За съжаление не можем да променим родителите си, нито роднините, нито дори човека до нас. Но променяйки себе си, всичко около нас се променя към добро и някои отношения се надграждат, други отпадат. Когато емоционално незрели деца гледат деца, често съм свидетел на това в практиката си (тоест родителите на даден човек не са достатъчно осъзнати за промяната), това, което този човек може да направи е да ги приеме, че те са такива и да се откаже да ги променя. А да инвестира времето си да работи върху травмите от детството, да пусне гнева към родителите си, това ще му позволи да се свърже на дълбоко ниво с майката и бащата, и да получава силата и подкрепата, от която има нужда – от родителите си. Нашият партньор не е наш родител, а само мъж или жена и това трябва да бъде осъзнато – да се влиза във връзката мъж и жена като пораснал възрастен, без детски претенции. За порастването се иска време, констелации в групи и много лична и индивидуална работа посредством терапия.“

За връзка със Зорница Малева можете да използвате нейния имейл адрес: zornitsa.maleva@yahoo.com.

Ако искате да закупите книгата „Родителска Благословия“, пишете на имейла на Зорница или посетете нейния сайт.

Повече информация можете да намерите на сайта https://zornitsamaleva-lifecoach.com/en/homepage/

Снимки: Личен архив и Unsplash

Leave a Reply

%d bloggers like this: