Как да сложите детето да спи по-лесно?

Ако лягането е проблем всяка вечер, то някъде грешите, казва педиатърът Рой Бенерох от университета „Емори“, САЩ. Какво да направите, за да заспи детето бързо и лесно?

Винаги слагайте малчугана да спи в едно и също време. Въпреки че наследникът ви не знае колко е часа, неговият организъм определя времето без проблем. Когато спазвате режим, детето се настройва към него физически и психически. Спазвайте режима дори през уикенда или ваканциите.

Изключете телевизора. Преди сън не е добре в стаята да работят подобни устройства. Тв предаванията съдържат информация, която превъзбужда детето и има силно стимулиращо въздействие. Появяват се симптоми на стрес. А това води до проблеми със заспиването и нощни кошмари. Изследвания показват, че дори новините могат да бъдат плашещи. Детските филмчета също пречат на съня. Ярката светлина на екрана създава усещането, че е време за игри и бодърстване.

Създайте си ритуал. Вземането на вана, обличането на пижамата, миенето на зъбите или четенето на книга действат успокояващо. „Опитайте се да изпълнявате обикновени и простички неща“, съветва педиатърът Хана Чоу от университета в Чикаго.

Нека детето ляга по-рано. Колкото по-рано си ляга наследникът ви, толкова по-лесен е самият процес на заспиване. За това споделя докторът на философските науки Джоди А. Миндел от детската болница във Филаделфия. „Когато е преуморено, детето трудно се успокоява и заспива“. Малчуганите на възраст 5-10 години е препоръчително да си лягат между 19,30 и 20,30 часа.

Движете се по посока на спалнята… Във времето, когато трябва да си ляга, направете така, че заниманията да се случват близо или в спалнята. Избягвайте тичането из цялата къща.

Кажете „не“ на нощните молби. Ако след като сте си легнали, малчуганът иска да пие или да си вземе играчка, кажете твърдо „не“. Игнорирайте молбата и го сложете обратно в леглото. „Бъдете последователни, установете съответните граници“.

Създайте комфортно и удобно място за спане. Поддържайте здравословна температура – не трябва да е прекалено топло, нито студено. Затъмнете прозорците. Ако детето се чувство по-добре на светлината на лампа, оставете една с мека светлина. Удобната възглавница също е от значение. И се убедете, че леглото не е пълно с плюшени играчки.

Изхвърлете телевизора и телефона от стаята за спане. Невероятно, но факт – при 43% от малчуганите телевизорът присъства в стаята. А е абсолютно доказано, че компютърът, телефонът, таблетът създават трудности със заспиването.

Детето трябва да се движи през деня активно. Ако малчуганът е залепен за стола цял ден, той ще е пълен с енергия вечерта и това няма да му помогне да заспи лесно. Освен това физическите упражнения укрепват здравето и умственото развитие. Преди сън прекалената физическа активност не е препоръчителна. Танците и тичането трябва да приключат няколко часа по-рано.

Спазвайте режима на спане през деня. Децата до 3 години трябва да спят около 12-14 часа. Малчуганите на 18 месеца и по-големите спят през деня около 1 до 3 часа. Избягвайте късното заспиване. При 5-годишните дневният сън вече е излишен.

Не се чувствайте виновни. Може би ви е трудно да кажете „не“, когато наследникът ви иска да почете още мъничко или да гледа още един епизод от филмчето… Но не забравяйте, че от пълноценния сън зависи неговото здраве и правилното му развитие. Пазете съня на своето дете!

Leave a Reply

%d bloggers like this: