Здрави малчуганиСъвети за здраве

Билките – първи помощник на мама

Децата са чувствителни същества. Душата им, кожата, организмът. И не е странно, че се опитваме да ги предпазим постоянно. Включително от гадната химия, когато са болни. И обръщаме поглед към природните лекарства и билките.

Лайката е едно от най-универсалните „лекарства. Можете да я използвате от първия ден на раждането. Препоръчва се за инхалации на горните дихателни пътища. Има противовъзпалителен ефект. И се използва за лечение на кожни заболявания под формата на лосиони и вани.

Равнецът е ефективен хемостатик. Той незабавно спира кървенето както при външна, така и при вътрешна употреба. Употребата му е възможно на всяка възраст.

При неспокоен сън... Ако детето плаче насън или често се събужда, ще му помогнат вани с маточина, лавандула, жасмин, здравец, цвят от липа, розмарин, листенца роза, листа от малина. Те ще укрепят нервната система и ще го успокоят. Взема се вана за 10-15 минути, с температура на водата 36-37 градуса. Противопоказания почти няма, приложението е допустимо от раждането.

При колики много ефикасна е банята с лавандула. Както и чаят от копър. Необходимо е да запарите в съотношение 1 чаена лъжичка копър в 1 ч.чаша вода. Давайте на бебето да пие от чая 3-4 пъти на ден. Копърът помага и при хълцане.

При температура направете компреси с листа от боровинка, малина, глухарче и подбел. Поставят се на челото или на стъпалата.

При хрема, капвайте по 1-2 капки свеж сок от каланхое 2-3 пъти на ден в носа на детето (бебето). Помагат и ваните или банята с отвара от евкалипт.

Leave a Reply

%d