Куп интересни демонстрации за малки и големи в Европейската нощ на учените

11 града участват в мащабната програма, с която България за 11-ти път ще се включи в Европейската нощ на учените на 29 септември. Това мега събитие се случва едновременно в цяла Европа и винаги се провежда в последния петък на месец септември. От 18.00 до 22.00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. Българските градове, които ще участват през 2017 година, са Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора.

Откриването в столицата ще се случи точно в 18:00 ч. в Античен комплекс „Сердика“, под стъкления купол на Ларгото между МС и Президентството.

Пространството в подлеза под Ларгото ще се превърне в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и експерименти. Програмистите от SoftUni Kids ще покажат няколко реални приложения на науката в ежедневния живот – как да си направим охранителна система, система за поливане на цветята и др. Химиците от Корпуса за бързо гърмене на Химическия факултет на СУ ще се погрижат да има много и зрелищни демонстрации. Центърът за забавна математика ще показва на посетителите различни начини за предаване на информация чрез знаци, символи, сигнали и други кодове. Детски Научен Клас (ДНК) кани малки и големи на впечатляващо интерактивно научно шоу и забавен лабораторен щанд. Образователният екип на Музейко ще предложи на малките учени и изследователи да „изцапат ръцете си“ с някои от най-интересните експерименти на единствения у нас детски научен център.

По-напредналите ще могат да се запознаят с изследователската работа на два от институтите на БАН – Института по математика и информатика и Секция „Аерокосмическа информация“ към Института за космически изследвания и технологии. Инженер-технологът Ивайла Сопотенска, специалист по виното, високоалкохолните напитки и хлебните изделия, ще се погрижи да има „Хляб и зрелища“. Бъдещите учени, ученици от 73 СУ и Студия Млад художник ще покажат колко общо има между изкуството и наука. След откриването награди ще получат участниците в 4 детски конкурса, които доказват, че науката е достъпна за всеки и на всяка възраст, а че професорите могат да бъдат и изкусни творци ще проличи от премиерата на сборника „FRESH поезия“. В Европейския кът ще можете да намерите информация за различни проекти, финансирани от Европейската комисия, в това число и стипендиите “Мария Склодовска-Кюри“.

Националният политехнически музей организира забавни химични демонстрации, а също и научно кафене за мозъка. Националният природонаучен музей при БАН също предлага серия от научни кафенета: за животните-актьори в киното, 3D технологиите за добавена реалност, нощните пеперуди и техните приятели и др.

В София Тех Парк ще има нощ на отворените врати в лабораториите с демонстрации на роботи и дронове, системи за 3D визуализации и виртуална реалност, модерно лабораторно оборудване, експерименти, научни опити и иновативни стоки и услуги.

Програмата в сградата на Move BG ще започне с представянето на сборника „100 лица зад българската наука“.

Отворени врати ще има и в Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина, където след 20.00 часа ще могат да се правят реални астрономически наблюдения (при хубаво време). За видимото и невидимото във вселената ще говори публиката в Клуб „Грамофон“, в Спортен комплекс „Академик“ ще става дума за здравословен живот, а в Читалище.то ще се разкрият някои конспирации в науката.

И това е само малка част от програмата в София, която включва също събития в Музейко, Минно-геоложки университет, Медицински университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет и Агробиоинститут.

Ще има и излъчване на живо от Лондон, където в Природонаучния музей българинът Веселин Русинов ще се разкаже в 3 минути за роботите и океана в Hall of FameLab.

Пълната програма за София и другите градове можете да намерите на сайтовете на Британски съвет и сп. БГ Наука, и от специалното мобилно приложение, разработено по проекта.

Leave a Reply

%d bloggers like this: