Училище за родители

Всяко второ дете в България е жертва на някаква форма на насилие

Всяко второ дете в България е жертва на някаква форма на насилие. Едно на всеки седем деца става жертва на онлайн насилие, включително от социални мрежи.

Това показва Национално изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в България.

Броят на сигналите за сексуална експлоатация и злоупотреба с подрастващи, подадени към Центъра за безопасен интернет, за периода от януари досега е 32 000, казва в интервю за БНР Даниела Колева, директор програми „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ.

„Има и много престъпления, които трябва да бъдат разследвани, и децата, които са пострадали, да получат адекватна помощ, за да могат да се справят с тази драма, която са преживели“, коментира още Даниела Колева.

На фона на тези резултати днес се провежда първата национална конференция за децата в дигиталния свят. Тя е организирана от УНИЦЕФ, в партньорство с МВР, ДАЗД, Национална мрежа за децата, Асоциация „Родители“ и Центъра за безопасен интернет.

„Искаме информацията да достигне до хората, които взимат решения, за това какви са реалните проблеми, с които се сблъскват децата и младите хора, какво може да се подобри и как. Изключително важно е самите деца и млади хора, както и техните родители да знаят за това какви са възможностите и ползите от интернет. Но и какви са опасностите, къде може да се потърси помощ“.

Leave a Reply

%d